Niektóre dania aż proszą się o intensywny dodatek. Wtedy idealnie sprawdzi się domowy sos czosnkowy. Będzie znacznie smaczniejszy od tego, który znajdziemy na sklepowych półkach. Pasuje idealnie do pizzy, sprawdzi się też do innych dań, na przykład mięs, sałatek czy kanapek. Będzie też doskonały jako dip do pokrojonych w paseczki warzyw. Co więcej, przygotowując go samodzielnie, możecie odrobinę modyfikować ilość dodanego czosnku, przez co jego smak może być jeszcze bardziej wyrazisty, a to z kolei będzie idealnym rozwiązaniem dla miłośników tego warzywa.
Jak zrobić domowy sos czosnkowy?
Zrobienie domowego sosu czosnkowego nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Będziecie też potrzebować jedynie kilku składników, które większość z was ma w swojej lodówce. jeżeli zależy wam na dietetycznej wersji – przygotujcie ten sos na bazie jogurtu naturalnego, bez dodatku majonezu. Warto jednak wtedy wybierać gęstsze jogurty, na przykład typu greckiego. Są bardziej kremowe i swoją konsystencją przypominają nieco majonez. Do takiego domowego sosu czosnkowego możecie też dodać odrobinę soku z cytryny (wystarczy dosłownie kilka kropli) – będzie wtedy po prostu smaczniejszy, ale też dłużej postoi w lodówce.