Domowy przepis na złotą herbatę. Kruszy kamienie nerkowe w drobny pył!

5mindlazdrowia.pl 1 rok temu

Dobroczynne adekwatności imbiru znane są nam od stuleci. Wykorzystujemy go na przykład w okresie przeziębieniowym, ponieważ wykazuje zdolności przeciwzapalne. Niewielu z nas jednak wie, iż może on być używany również jako naturalny środek antyseptyczny, a choćby antyrakowy.

Można go także stosować jako skuteczny środek na dolegliwości pokarmowe i jest bogaty w magnez, witaminę C i liczne minerały. Zawiera również olejek eteryczny mający wpływ na motorykę przewodu pokarmowego oraz wykazuje działanie żółciopędne. Dzięki temu imbir skutecznie rozprawia się z kamieniami żółciowymi To wszystko czyni go doskonałym dodatkiem do codziennego menu. Tylko jak przemycić imbir do diety?

pinterest.com

Z łatwością można przewidzieć, iż herbata na bazie imbiru może pomóc w rozwiązaniu wielu problemów dotyczących naszego zdrowia. Jedną z największych zalet wynikających ze stosowania tej korzennej rośliny jest jej zdolność do poprawy funkcjonowania układu trawiennego.

Działanie przeciwzapalne przynosi ulgę w bólu, zwalcza choroby dotyczące układu krążenia, a choćby zbawiennie działa na alergie. Kubek świeżego naparu imbirowego to zaś doskonała broń podczas walki z wirusami.

Złota herbata imbirowa i jej korzyści zdrowotne

pinterest.com

Ostry i intensywny smak imbiru jest na tyle charakterystyczny, iż nie wszyscy są w stanie go przełknąć bez dodatków. Z tego powodu dietetycy zalecają łączenie go z kurkumą, mlekiem kokosowym oraz miodem. Wtedy smak jest łagodniejszy, a korzyści dla zdrowia się mnożą!

To tylko kilka z nich:

  • zwalczanie infekcji i poprawa pracy układu odpornościowego
  • poprawa krążenia i transportu tlenu do wszystkich komórek oraz tkanek organizmu
  • łagodzenie bólów stawów i mięśni
  • leczenie bólów głowy i przewlekłych migren
  • zapobieganie kamicy nerkowej

pinterest.com

Systematyczne spożywanie herbaty imbirowej znacząco redukuje ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

Potrzebne składniki:

  • ¼ łyżeczki mielonego lub kawałek świeżego, startego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • mleko kokosowe
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka miodu

Zagotuj wodę i dodaj do niej kurkumę oraz imbir. Powstały wywar odstaw na 10 minut. Następnie zdejmij z ognia i dodaj mleko kokosowe oraz miód. Smaczne, zdrowe i naturalne rozwiązanie!

Idź do oryginalnego materiału