Domowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Z tego przepisu zawsze wychodzą

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Drożdżówki ze śliwkami Źródło: Shutterstock / pbd Studio


Dużo śliwek, dużo kruszonki i mięciutkie drożdżowe ciasto. Przygotowanie domowych drożdżówek wcale nie jest takie trudne. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.


Kupne drożdżówki? Nigdy nie będą takie, jak te domowe. w okresie na śliwki – koniecznie z tymi owocami i oczywiście słodką kruszonką.


Jak zrobić domowe drożdżówki?


Tu nie ma drogi na skróty. Drożdżowe ciasto potrzebuje długiego wyrabiania. jeżeli robisz to manualnie, poświęć na ten etap ok. 20 minut (są tacy, którzy uważają, iż nie ma bardziej relaksującego zajęcia). Mikser z końcówką do wyrabiania ciasta załatwi sprawę w maksymalnie 10 minut. Śliwki na drożdżówkach najlepiej układać skórką do dołu. Opcjonalnie można śliwki dodatkowo posypać cukrem.


W naszym przepisie posypujemy drożdżówki – oprócz kruszonki – także ziarenkami sezamu, które nadadzą im oryginalności. Możesz pominąć ten dodatek, albo zastąpić go płatkami migdałów. Sprawdzą się tu także siekane orzechy – w tym przypadku najlepiej włoskie, ale mogą być także orzechy laskowe.


Jeśli mało ci słodyczy, gotowe drożdżówki możesz dodatkowo udekorować lukrem. Najprościej zrobić lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny lub wodą (ok. łyżeczki płynu na pół szklanki cukru).


Jak zrobić idealną kruszonkę?


Jeśli chcesz jeszcze więcej kruszonki – to warto zapamiętać zasadę proporcji dla kruszonek: 2:1:1 (mąka, masło, cukier), i odpowiednio je sobie dobrać. To może być np. 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Składniki należy wymieszać i odstawić do schłodzenia w lodówce. Skład kruszonki możesz zmieniać: zamiast pszennej mąki dodaj np. mąkę migdałową albo zmielone lekko płatki owsiane. jeżeli potrzebujesz wegańskiej kruszonki, wystarczy zastąpić masło olejem kokosowym.
Idź do oryginalnego materiału