Dodaję do placków ziemniaczanych jeden nietypowy składnik. To proste danie smakuje jeszcze lepiej

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Placki ziemniaczane Źródło: Wikimedia Commons


Często robię rodzinie placki ziemniaczane. Są proste, szybkie i tanie w przygotowaniu, a moi bliscy za nimi przepadają. Ja natomiast uwielbiam eksperymentować z przepisem na ten przedsmak i zaskakiwać domowników niecodziennym połączeniem smaków. Sprawdźcie, co wymyśliłam tym razem.


Ilu fanów placków ziemniaczanych, tyle sposobów na ich przyrządzenie. Każdy ma na nie swój własny patent. Jedni dodają do nich wędzony boczek lub kiełbasę, drudzy sięgają po żółty ser, a jeszcze inni płatki owsiane. Ja tym razem postawiłam na coś zupełnie innego. Sięgnęłam po popularny i lubiany owoc. Muszę przyznać, iż połączenie go z ziemniakami to był strzał w dziesiątkę. Dzięki temu niecodziennemu składnikowi placki zyskały oryginalny smak z nutą słodyczy i kwasowości.


Jak zrobić placki ziemniaczane z jabłkiem?


Tajemnym składnikiem moich placków ziemniaczanych jest jabłko. Owoc nie wymaga żadnej specjalnej obróbki termicznej. Wystarczy obrać go ze skórki, zetrzeć na tarce, dodać do masy, a całość dokładnie wymieszać i usmażyć poszczególne porcje na patelni. Ilość owoców zależy od waszych preferencji, ale uważajcie, by nie przesadzić. Jabłka nie powinny zdominować smaku potrawy, a jedynie go wzbogacić i dopełnić. Wystarczą dwie sztuki na około kilogram ziemniaków.
Idź do oryginalnego materiału