Dodaję do humusu jeden nieoczywisty składnik. Smakuje o niebo lepiej niż klasyczny

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Humus z botwinką Źródło:Canva/Timolina


Humus (hummus) to pyszna i zdrowa przekąska. Jeden niecodzienny dodatek sprawia, iż zyskuje wyjątkowy kolor i smak, a także więcej wartości odżywczych. Sprawdźcie, w czym tkwi sekret mojej pasty do kanapek.


Klasyczny humus powstaje na bazie ciecierzycy, tahini, oliwy i przypraw. Nie oznacza to jednak, iż istnieje tylko jeden sposób na zrobienie tej pysznej przekąski. Wręcz przeciwnie – jest ich tyle, ilu zwolenników tej aromatycznej pasty. Każdy z nich ma swoją własną receptę na jej przyrządzenie. Ja również. Urozmaicam smak smarowidła, korzystając z różnych sezonowych warzyw. W maju i czerwcu zwykle sięgam po botwinkę, czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi.


Jak zrobić humus z botwinką?


Przyrządzenie humusu nie jest skomplikowane ani pracochłonne. Wystarczy połączyć kilka produktów i zmiksować wszystko na jednolitą masę. To, jaką konsystencję będzie mieć smarowidło zależy wyłącznie od waszych preferencji. jeżeli lubicie, gdy poszczególne składniki w paście są wyczuwalne nie musicie jej miksować całkiem na gładko.
Idź do oryginalnego materiału