Dodaj tarte ziemniaki do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczy

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety mielone. Źródło: Shutterstock / Svetlana Monyakova


Idealny kotlet mielony? Dobrze usmażony, a jednocześnie soczysty. jeżeli lubisz kotlety, spróbuj tym razem dodać do mięsa nietypowy składnik – tarte ziemniaki.


Kotlety mielone to polski klasyk obiadowy. Mielone mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, jajko, bułka, cebula, czosnek, pieprz i sól – to baza tradycyjnego przepisu.


Jak zrobić mielone z dodatkiem tartych ziemniaków?


To bardzo proste: do kotletów wystarczy wmieszać starte na drobnej tarce surowe ziemniaki. Można przyjąć, iż na 500 g mięsa mielonego będzie to jeden ziemniak. Dodatek ziemniaka sprawi, iż kotlety będą bardziej soczyste i delikatne. RADA: jeżeli dodajesz do mięsa ziemniaki, możesz zupełnie pominąć dodatek namoczonej bułki, lub zmniejszyć jej ilość.


Jak zrobić idealne kotlety mielone?


Sekretem idealnych mielonych jest dodatek odrobiny wody i odpowiednie wyrobienie mięsa. Na 500 g wystarczą 4 łyżki wody. Po dodaniu wszystkich składników należy wyrabiać cierpliwie mięso. To nie tylko sprawi, iż wszystkie składniki dobrze się wymieszają i przegryzą, ale masa dodatkowo się napowietrzy, dzięki czemu kotlety będą wyjątkowo delikatne w środku.


Wielu domowych kucharzy (to jeden z babcinych patentów na mielone) nie wyobraża sobie idealnych kotletów bez dodatku pieprzu ziołowego. Nadaje on charakterystyczny smak całemu daniu.


Mielone z ziemniakami – tu można eksperymentować


Mielone z dodatkiem tartych ziemniaków to duże pole do własnych eksperymentów kulinarnych. Patent z ziemniakami można także wykorzystać do kotletów zrobionych z mięsa drobiowego, ale dodatek ziemniaków sprawdzi się też w większości przepisów na mielone wegetariańskie (na bazie warzyw czy kaszy).


Do mielonych z ziemniakami można dodać także łyżkę posiekanego drobno koperku, smak dania podkręci też dodatek gałki muszkatołowej albo papryki wędzonej.
Idź do oryginalnego materiału