Dodaj do lemoniady jeden składnik. Ta przyprawa zadziała jak spalacz tłuszczu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Lemoniada z kuminem Źródło: Shutterstock / Geo-grafika


Ta przyprawa może niekoniecznie przychodzi na myśl, kiedy myślisz o orzeźwiającej lemoniadzie. Smak może zaskoczyć, ale sekretem jest tu działanie takiego napoju. Doskonale podkręca metabolizm.


Kumin i lemoniada? Choć to połączenie może wydawać się nietypowe, to w Indiach woda z kuminem jest bardzo popularnym napojem. Lemoniadę z kuminem można zrobić na dwa sposoby: albo zmiksować nasiona z wodą, albo wcześniej przygotować kuminowy napar.


Jak działa kumin?


Właściwości kuminu (kminu rzymskiego) w połączeniu z limonką sprawdzali w 2016 roku naukowcy z Iranu. Ich badania wykazały, iż połączenie limonki i kuminu może mieć kilka korzyści zdrowotnych. Uczestnicy eksperymenty, którzy spożywali razem limonkę i kminek przez osiem tygodni, doświadczyli pozytywnych wyników w zakresie utraty wagi i zmniejszenia BMI. Te same osoby miały również niższy poziom cholesterolu LDL.


Kumin łagodzi zaburzenia trawienne, stymuluje pracę trzustki i enzymów trawiennych, dlatego warto dodawać go do ciężkich i tłustych potraw. Nie bez powodu napar z kuminu nazywany jest często spalaczem tłuszczu lub pogromcą tłuszczu. Przyprawa o charakterystycznym aromacie podkręca metabolizm i wspiera trawienie. Aby zrobić napar z kuminu, wystarczy zalać 3-4 łyżeczki kuminu litrem wrzątku i parzyć ok. 10 minut.


Jak zrobić lemoniadę z kuminem?


Bazą lemoniady z kuminem może być napar z kuminu. Wówczas wystarczy do schłodzonego naparu dodać sok z cytryny lub limonki i odrobinę cukru trzcinowego albo miodu. Smak takiej lemoniady doskonale podkręci szczypta soli (Hindusi kochają lemoniady z dodatkiem soli – to połączenie zaskakująco odświeżające). Można też zrobić inaczej i kumin zmiksować z wodą i sokiem z cytryny czy limonki. Napój można urozmaicać w zależności od własnych upodobań. Dobrze będą tu pasowały m.in. takie dodatki jak imbir czy świeża mięta.
Idź do oryginalnego materiału