Kotlety mielone to danie znane i lubiane. Stanowią one prosty i sycący obiad, a przepis można łatwo i dość swobodnie modyfikować. Moim zdaniem bardzo przyjemną wersją jest ta, przygotowywana w piekarniku. Po pierwszych próbach nie byłam zachwycona teksturą potrawy, ale znalazłam świetny patent na dodanie mięsu pożądanej wilgoci.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone?
Sposobów na nadanie mielonym soczystości jest wiele. Moja babcia zawsze korzystała z namoczonej bułki, ciotka po prostu wlewała zimną wodę. Ja jednak stawiam na wzbogacanie mięsnej masy o startą na tarce cukinię. Dzięki zielonemu warzywu uzyskuję nie tylko soczyste, ale też zdrowsze kotlety mielone.
Cukinia obfituje w ułatwiającą wchłanianie żelaza witaminę C oraz regulujący poziom tzw. Złego cholesterolu beta karoten. Zawiera także składniki wspomagające proces trawienia. Dodanie jej do ciężkiego mięsnego dania to zatem strzał w dziesiątkę.
Prosty obiad z piekarnika
Kotlety mielone dzięki przyrządzeniu w piekarniku są lekkie niczym piórko, a wciąż fantastycznie sycą. Zaletą tego sposobu ich wykonania jest też możliwość przygotowania większej ilości. Po prostu wstawiam do pieca dwie blachy z porcjami mielonych i włączam termoobieg, dla dobrej dystrybucji ciepła. Mam obiad na więcej niż jeden dzień.