Makaron to bardzo wdzięczny produkt. Świetnie komponuje się z wieloma różnymi składnikami i daje kucharzowi spore pole do popisu. Można go łączyć z serem, krewetkami, mięsem i rozmaitymi warzywami (pomidorami, szpinakiem, cukinią, bakłażanem, brokułami etc.). Ostatnio, idąc za radą włoskiego kucharza, postanowiłam wypróbować inne zestawienie – dziecinnie proste, a zarazem obłędnie pyszne. Poznajcie przepis na makaron ze śmietaną i pieczarkami.
Jak zrobić makaron ze śmietaną i pieczarkami?
Najpierw warto ugotować makaron. Najlepiej zrobić to al dente. Kluski powinny stawiać lekki opór przy gryzieniu. Dzięki temu szybciej wchłoną sos i będą smaczniejsze, a jednocześnie mniej kaloryczny. Nie należy ich gotować dłużej niż wskazuje producent na opakowaniu. Można choćby skrócić ten czas o minutę. Możecie też wykorzystać makaron z poprzedniego dnia (jeśli przygotowaliście jego większą ilość).