Dłużej zachowuje świeżość, ma mnóstwo witamin i wspiera pracę serca. Wybieraj zamiast masłowej

zdrowie.interia.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Sałata to baza sałatek, ale też dobry dodatek do kanapek czy obiadu. Jako warzywo liściaste jest skarbnicą witamin i błonnika, jednak warto do swojej diety wprowadzać jej różne odmiany, nie tylko tę klasyczną - masłową. Sałata rzymska jest dobrym wyborem nie tylko ze względu na fakt, iż jest chrupiąca i dłużej zachowuje świeżość, ale zawiera także cenne witaminy, które wspierają pracę całego organizmu.


Sałata rzymska - jak wygląda?


Sałata rzymska jest zdecydowanie mniejsza, niż sałata masłowa. Jej liście są podłużne i tworzą zwartą główkę. To, co charakteryzuje sałatę rzymską to to, iż jej liście są grube, chrupiące i mają lekko gorzkawy smak (liście wewnętrzne są bardziej delikatne, niż te na zewnątrz). O wiele dłużej zachowuje świeżość i nie więdnie tak szybko, jak sałata masłowa.


Witaminy i adekwatności zdrowotne sałaty rzymskiej


Dzięki wysokiej zawartości witaminy A regularne spożywanie sałaty rzymskiej wspiera pracę układu odpornościowego oraz korzystnie wpływa na wzrok.


Z kolei obecność witaminy K usprawnia procesy krzepnięcia i wspiera zdrowie kości. Reklama


Sałata rzymska uzupełnia w diecie zapotrzebowanie na witaminę B9, czyli kwas foliowy, który odgrywa kluczową rolę w syntezie DNA. Jest zatem zalecany dla kobiet w ciąży. Sałata dostarczy także witaminę C, czyli silny przeciwutleniacz, który odpowiada za funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowie skóry.
Na tę odmianę zdecydować się powinny osoby, które chcą zredukować masę ciała i zadbać o jelita. Sałata rzymska zawiera sporo błonnika, który na dłużej zapewnia uczucie sytości oraz oczyszcza jelita.
Nie tylko witaminy ale i cenne pierwiastki znajdziemy w tym warzywie. Sałata rzymska bogata jest w potas, fosfor, żelazo, wapń oraz magnez.


Samodzielna uprawa sałaty rzymskiej


Co ciekawe, sałata rzymska nie ma wysokich wymagań i uprawiać ją można zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce.
Nasiona sałaty rzymskiej wysiewa się do gruntu od kwietnia (to najlepszy termin) do końca maja, a jej siewki wschodzą już po 4-7 dniach. Co ważne, dobrze znoszą wiosenne przymrozki, znacznie lepiej od innych sałat, dlatego sałatę rzymską warto uprawiać na własną rękę.


Z czym jeść sałatę rzymską?


Sałata rzymska jest bazą popularnej sałatki Cezar z grillowanym kurczakiem, parmezanem, grzankami i sosem. Pasuje także do sałatki z tuńczykiem, sałatki greckiej czy np. z awokado i serem feta.
Sałata rzymska, dzięki grubym i chrupiącym liściom, jest doskonała do wrapów oraz burgerów.
Co ciekawe, sałata rzymska może zastąpić pieczywo - wystarczy na duży liść sałaty ułożyć ulubione dodatki, a następnie zwinąć lub złożyć jak krokieta. W ten sposób sałata może zastąpić klasyczną kanapkę.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by sałatę rzymską dodawać do swojego ulubionego smoothie. Pasuje zarówno za koktajli z zielonych warzyw, jak i do owocowych z truskawkami czy bananem.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału