Tradycyjny sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego. Produkt ten ma w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają prawidłową pracę organizmu. Zawiera też jednak spore ilości tłuszczów nasyconych. Nadmiar tych związków w diecie może natomiast sprzyjać przybieraniu na wadze i prowadzić do rozwoju wielu problemów zdrowotnych. Dlatego osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów powinny pomyśleć o włączeniu do swojego jadłospisu „odchudzonych” tzatzików. Smakują lepiej niż te klasyczne. Poza tym dostarczają znacznie mniej tłuszczu. Poza tym ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Uwiniesz się ze wszystkim w 5 minut.
Jak zrobić „odchudzone” tzatziki?
Wystarczy dokonać drobnej modyfikacji w klasycznym przepisie na ten popularny przysmak i zamienić jogurt typu greckiego na skyr, który nie zawiera tłuszczu. Ma za to w swoim składzie sporo łatwo przyswajalnego białka (znacznie więcej niż klasyczny składnik sosu tzatziki). Warto przypomnieć, iż odgrywa ono bardzo istotną rolę w procesie odchudzania. Przyspiesza przemianę materii oraz usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie redukuje uczucie głodu i hamuje nadmierny apetyt. Tym samym zmniejsza ryzyko sięgania po przekąski między posiłkami, na przykład chipsy, ciasteczka, batony itp.