Dietetyczka zdradziła mi świetny patent na tzatziki. Ten sos jest smaczniejszy i zdrowszy niż klasyk

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Sos tzatziki Źródło: Unsplash / Ilja Rabinowicz


Sos tzatziki to jeden z najpopularniejszych dodatków do warzyw, wędlin i potraw z grilla. Zresztą nie bez powodu. Dip jest smaczny, a jednocześnie dietetyczny. Można go jednak jeszcze bardziej „odchudzić”. Znajoma dietetyczka pokazała mi, jak to zrobić. Jej patent zasługuje na medal.


Tradycyjny sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego. Produkt ten ma w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają prawidłową pracę organizmu. Zawiera też jednak spore ilości tłuszczów nasyconych. Nadmiar tych związków w diecie może natomiast sprzyjać przybieraniu na wadze i prowadzić do rozwoju wielu problemów zdrowotnych. Dlatego osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów powinny pomyśleć o włączeniu do swojego jadłospisu „odchudzonych” tzatzików. Smakują lepiej niż te klasyczne. Poza tym dostarczają znacznie mniej tłuszczu. Poza tym ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Uwiniesz się ze wszystkim w 5 minut.


Jak zrobić „odchudzone” tzatziki?


Wystarczy dokonać drobnej modyfikacji w klasycznym przepisie na ten popularny przysmak i zamienić jogurt typu greckiego na skyr, który nie zawiera tłuszczu. Ma za to w swoim składzie sporo łatwo przyswajalnego białka (znacznie więcej niż klasyczny składnik sosu tzatziki). Warto przypomnieć, iż odgrywa ono bardzo istotną rolę w procesie odchudzania. Przyspiesza przemianę materii oraz usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie redukuje uczucie głodu i hamuje nadmierny apetyt. Tym samym zmniejsza ryzyko sięgania po przekąski między posiłkami, na przykład chipsy, ciasteczka, batony itp.
Idź do oryginalnego materiału