Danie z makaronem soba spodoba ci się, jeżeli lubisz potrawy lekko ostre, aromatycznie i jednocześnie i pozbawione zbędnych udziwnień. Dietetyczka powiedział, iż mogę do niego dość często wracać, bo nie ma tu ani ciężkiego sosu, ani dużych ilości tłuszczu. Co zatem znajdziesz w tej potrawie i w samej sobie?
Jakie zalety ma makaron soba?
Soba to makaron, który wywodzi się z Japonii. Jest wytwarzany głównie z mąki gryczanej, która nadaje mu charakterystycznego, lekko orzechowego smaku. Świetnie zgrywa się on z wieloma warzywami i różnymi rodzajami mięs. Skład wysokiej jakości makaronu soba pociąga też za sobą takie cechy jak stosunkowo niska zawartość glutenu i spora ilość białka roślinnego, z którego organizm łatwo pozyska niezbędne aminokwasy.
Ponadto w makaronie soba znajdziesz wiele minerałów i witamin. Wśród nich wymienić można choćby magnez, żelazo czy cynk i wspierające układ nerwowy witaminy z grupy B. Jedząc sobę dostarczysz sobie też całkiem solidnej porcji regulującego trawienie i wydłużającego uczucie sytości błonnika.
Ważnymi zaletami soby są jeszcze dość krótki czas gotowania i lekkostrawność. Powodów, by tego makaronu nie wykorzystać, w zasadzie chyba nie ma. Kupując produkt, upewnij się tylko, iż zawiera przewagę mąki gryczanej i włącz czym prędzej do diety. Podpowiem ci jak to zrobić, bazując na wiedzy pozyskanej od mojej dietetyczki.
Jak zrobić danie z makaronem soba?
Do makaronu soba lubię dodawać sezonowe warzywa i delikatne mięso. Często jest to pierś z kurczaka, którą kroją na kawałki i grilluję po krótki zamarynowaniu w mających azjatyckie korzenie dodatkach. Tak też będzie w tym przepisie, a warzywny dodatek stanowić będzie bogata w witaminę C i antyoksydanty papryka. Całość okraszę jeszcze świeżym szczypiorkiem. Będzie pysznie.