Kupując produkty spożywcze, większość z nas kieruje się datą zdatności do spożycia. Ufamy, iż informacja na opakowaniu wystarczy, by produkt był świeży i bezpieczny do użycia. Okazuje się, iż powinniśmy zwrócić uwagę na kilka innych czynników. Jedna z dietetyczek opublikowała krótki filmik na TikToku, w którym wyjaśniła, co jest istotne - szczególnie w przypadku paczkowanego mięsa czy warzyw.
REKLAMA
Zobacz wideo Michał Wrzosek zdradza, dlaczego został dietetykiem. "Zmagałem się z otyłością" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
"Tego nigdy nie kupię"
- Co może się wydarzyć o ile zjesz produkty skażone bakteriami? Od delikatnych bóli brzucha, biegunki po sepsę czy zapalenie opon mózgowych. Najbardziej narażone są oczywiście dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby z chorobami przewlekłymi np. Cukrzycą - czytamy we wpisie opublikowanym przez dietetyk Zuzję. Jak podkreśliła, data ważności nie daje gwarancji bezpieczeństwa, o ile został przerwany ciąg chłodniczy lub produkt był nieprawidłowo zabezpieczony.
Pierwszą rzeczą, na którą zwróciła uwagę, jest paczkowane mięso. Jak wyjaśniła, jeżeli w paczce widzimy parę, to dla nas sygnał ostrzegawczy. - Taka hermetyczna paczka to idealne środowisko dla bakterii beztlenowych z rodziny Clostridium. o ile widzisz zaparowane mięso, lepiej go nie jedz - doprecyzowała.
Drugie na liście znalazły się napoje, które zawierają w swoim składzie mleko w proszku. - W trakcie jego produkcji obniża się zawartość niektórych witamin. Zawiera stabilizatory i tak naprawdę nic nie wnosi dobrego do naszej diety - dodała.
Powinniśmy zachować ostrożność również przy zakupie paczkowanych warzyw. - o ile widzisz parę wodną na sałacie, odłóż ją. Ciepło i wilgoć to raj dla bakterii takiej jak Listeria czy Salmonella - ostrzegła. Kupujesz mięso w supermarkecie? Zapraszamy do udziału w sondzie i komentowania.