Dieta wątrobowa – zasady żywienia

epacjent.pl 1 rok temu

Dietą określa się zbiór pokarmów, które stanowią podstawę wyżywienia danej osoby. W założeniu powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników. Obecnie, dzięki dużej dostępności pokarmów z całego świata, wiele osób stosuje specjalne diety, mające przynieść im określone korzyści, m.in. redukcje masy ciała czy zbudowanie muskulatury. Jedną z popularniejszych jest dieta wątrobowa. W tym artykule opisano, w jakim celu się ją stosuję i jak powinna ona wyglądać.

Dieta wątrobowa – jaki jest jej cel?

Wątroba spełnia w organizmie szereg bardzo ważnych funkcji. Odpowiada bowiem za metabolizm wielu substancji, w tym toksyn i leków. W wyniku działania różnych czynników może dochodzić do uszkodzenia tego narządu, co powoduje zaburzenia w jej funkcjonowaniu. W celu poprawy wydolności wątroby i w trakcie leczenia schorzeń w jej obrębie stosuje się specjalny sposób żywienia, nazywany właśnie dietą wątrobową. Jest to jednak niewłaściwe określenie, gdyż prawidłowa nazwa na sposób żywienia zalecany w chorobach wątroby to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczy. Przy układaniu takiej diety bierze się pod uwagę m.in.:

  • ogólny stan zdrowia,
  • wydolność wątroby,
  • choroby współistniejące,
  • alergie na pokarmy.

Kiedy stosuje się dietę wątrobową?

Dieta wątrobowa w założeniu ma działać odciążająco na niewydolną w pełni wątrobę. Ma także promować jej regeneracje i wspomagać leczenie. Dlatego stosuje się ją w różnorakich schorzeniach tego narządu. Przy czym w każdej z chorób wątroby zalecenia dietetyczne będą nieco inne. Są one także zależne od stopnia niewydolności wątroby – im jest ona mniej wydolna, tym restrykcje żywieniowe będą większe. W założeniu dietę wątrobową powinno stosować się w każdym ze schorzeń dotyczących tego narządu. Najczęściej są to:

  • niealkoholowe stłuszczenie i zapalenie wątroby,
  • alkoholowe zapalenie wątroby,
  • ostre i przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby,
  • marskość wątroby.

Jak powinna wyglądać dieta wspierająca pracę wątroby?

Pomimo ogólnych podobieństw, dieta w każdym ze schorzeń wątroby powinna się nieco różnic, tak by dostarczane pożywienie było jak najbardziej adekwatnie dobrane:

  • w niealkoholowym stłuszczeniu i zapaleniu wątroby ważna jest redukcja masy ciała. Dlatego w diecie powinno się wyeliminować produkty typu fast food, solone przekąski, słodycze i słodzone napoje. Należy natomiast zadbać o spożycie warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nabiału i roślin strączkowych,
  • w alkoholowym zapaleniu wątroby najważniejsze jest całkowite zrezygnowanie ze spożywania alkoholu. Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem spożycia tłuszczy zwierzęcych,
  • w marskości wątroby występuję duże ryzyko niedożywienia chorego. Ważne jest więc zadbanie o odpowiednią kaloryczność posiłków i przestrzeganie ogólnych zasad zdrowego żywienia. Wskazana jest także suplementacja witamin i minerałów, tak by nie dopuścić do ich niedoborów.

Poza tym obowiązują ogólne zasady diety wątrobowej:

  • spożywanie regularnie małych posiłków – optymalnie 5-6 na dzień co 3-4 godziny,
  • podstawowymi składnikami diety powinny być warzywa, owoce oraz produkty zbożowe,
  • należy zadbać o adekwatne dostarczanie białka – najlepiej z chudych mięs, ryb, jaj i nabiału,
  • należy bezwzględnie unikać alkoholu oraz wysoko przetworzonej żywności – fast foodów, słodyczy, słonych przekąsek i słodzonych napojów,
  • wskazane jest przygotowywanie posiłków przy użyciu gotowania w wodzie i na parze, pieczenie i duszenie.

Bibliografia

  1. Hartleb M, Wunsch E, Milkiewicz P et al. Postępowanie z chorymi na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby. Zalecenia Polskiej Grupy Ekspertów NAFLD 2019. Med. Prakt., 2019; 10: 47–74
  2. Mirmiran P, Amirhamidi Z, Ejtahed HS et al. Relationship between Diet and Non-alcoholic Fatty Liver Disease: A Review Article. Iran J Public Health. 2017 Aug;46(8):1007-1017.
  3. George ES, Forsyth A, Itsiopoulos C et al. Practical Dietary Recommendations for the Prevention and Management of Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Adults. Adv Nutr. 2018 Jan 1;9(1):30-40.
  4. Yao CK, Fung J, Chu NHS et al. Dietary Interventions in Liver Cirrhosis. J Clin Gastroenterol. 2018 Sep;52(8):663-673.
Idź do oryginalnego materiału