Dieta przy insulinooporności. Co i jak jeść oraz dlaczego modne diety nie sprawdzają się?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Dieta w insulinooporności


Insulinooporność to zaburzenie metabolizmu glukozy, które może prowadzić do cukrzycy. Warto więc zadbać o odpowiednią dietę, która może uchronić przed rozwojem tej groźnej choroby. „Modne diety nie sprawdzają się w przypadku insulinooporności" – wskazuje dietetyczka Agnieszka Jeżewska.


Przyczyną insulinooporności są czynniki genetyczne, otyłość i zły styl życia, a więc niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej. Warto więc zastosować się do zaleceń dietetycznych i starannie skomponować swój jadłospis. dietetyczka Agnieszka Jeżewska mówi:


Jeśli chodzi o modne diety np. dietę okienkową, czy keto to zupełnie nie sprawdzają się w przypadku osób z insulinopornością. Pacjenci, którzy próbują w ten sposób się odżywiać, skarżą się na napady głodu, którego skutkiem jest kompulsywne jedzenie. Pogarsza to oczywiście ich wyniki badań i stan zdrowia. Na dłuższą metę prowadzi to do cukrzycy.


Jak wskazuje ekspertka, w diecie osób z insulinoopornością niezwykle ważna jest też regularność spożywanych posiłków, które należy jeść co 4 godziny. Pierwszy posiłek powinno się zjeść nie później niż godzinę po przebudzeniu. Posiłki powinny być oczywiście odpowiednio skomponowane.


Dieta przy insulinooporności, czyli jak komponować posiłki


Przy insulinooporności ważne jest, żeby jeść pełnowartościowe posiłki, bogate w składniki odżywcze. Nie wszystkie produkty, czy potrawy się sprawdzają, choćby te uznawane za zdrowe, jak na przykład: owsianka z owocami, ryż czy makaron z truskawkami, kasza lub makaron z warzywami, czy same owoce. Co zatem jeść?


W diecie osób z insulinoopornością powinny znaleźć się produkty zawierające pełnowartościowe białko. Zalecane są: mięso z warzywami, ryby z warzywami, jajka pod różną postacią (omlet, jajecznica). Produkty mleczne, takie jak: chudy twaróg, jogurt naturalny, kefir, maślanka – wskazuje dietetyczka.


Trzeba pamiętać, iż nie do każdego posiłku powinno się dodawać produkty zbożowe. Raz dziennie można spożyć kaszę czy ryż pełnoziarnisty lub makaron pełnoziarnisty. Można też zjeść niewielką ilość pieczywa.


W diecie osób z insulinoopornością nie powinno też zabraknąć: roślin strączkowych (np. fasola, ciecierzyca) oraz zdrowych tłuszczy roślinnych, które znajdziemy w takich produktach jak: oleje, orzechy, awokado. Unikać należy produktów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczów zwierzęcych. Owoce można spożywać raz dziennie, po posiłku(ok. 200 g). Należy też dbać o odpowiednie nawodnienie. Najlepiej pić wodę (30 ml na kilogram ciała). Powinno się wykluczyć natomiast napoje zawierające kofeinę, takie jak kawa i herbata.


Czego unikać przy insuliooporności?


Osoby z insulinoopornością powinny unikać produktów powodujących wyrzut insuliny, które zawierają cukry proste np. napoje słodzone, słodycze czy dosładzane soki owocowe. Nie powinno się spożywać tych produktów, w których jest glukoza, sacharoza, fruktoza lub syrop glukozowo-fruktozowy. Nie jest wskazane też: białe pieczywo, pieczywo tostowe, biały ryż. Należy unikać mięsa smażonego, potraw przygotowywanych na głębokim tłuszczu oraz wysokoprzetworzonych produktów mięsnych takich jak parówki, salceson, burgery, pasztety.
Idź do oryginalnego materiału