Dieta a synteza białek mięśniowych u starszych dorosłych osób

psychiatraplus.pl 9 miesięcy temu

do mojej edycji — WJ

Wstęp

Białka są nie tylko ważnym składnikiem odżywczym, ale także podstawowym materiałem budulcowym mięśni. Jak pokazują badania, aby zachować zdrowe mięśnie, ważne jest spożywanie odpowiednich składników odżywczych, takich jak białka, witaminy i minerały. Źródłem tych składników mogą być zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Badania sugerują, iż dieta wegetariańska może być związana z pewnymi zdrowotnymi korzyściami, takimi jak zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych czy otyłości.

Cel i metody badania

Ciekawe badania są przedstawione w artykule : „Higher Muscle Protein Synthesis Rates Following Ingestion of an Omnivorous Meal Compared with an Isocaloric and Isonitrogenous Vegan Meal in Healthy, Older Adults”. Autorzy porównali wpływ spożycia posiłku zawierającego produkty zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego z posiłkiem wegetariańskim na syntezę białek mięśniowych u starszych dorosłych osób. Zastosowano metodę randomizacji mendelowskiej (MR), wykorzystując model efektu stałego z odwrotnym ważeniem wariancji (IVW) oraz analizę wrażliwości metodą MRPRESSO. Dane pochodziły z ogólnodostępnych badań asocjacyjnych całego genomu (GWAS). Obejmowały one 16 zdrowych starszych dorosłych osób (8 mężczyzn, 8 kobiet) pochodzenia europejskiego.

Wyniki i dyskusja

Wyniki badań wykazały, iż grupa A, która spożyła posiłek zawierający produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, w tym 100 g chudej wołowiny wykazała istotnie wyższe tempo syntezy białek mięśniowych niż grupa B, która spożyła izokaloryczny i izoazotowym posiłek wegetariański . Różnica ta była widoczna zarówno w mięśniach nóg, jak i ramion. Ponadto, grupa A miała wyższe stężenie aminokwasów egzogennych we krwi niż grupa B przez cały 6-godzinny okres pomiarowy . Możliwe mechanizmy, które mogą tłumaczyć korzystny wpływ produktów pochodzenia zwierzęcego na syntezę białek mięśniowych to lepsza strawność i biodostępność białek, a także wyższa zawartość niektórych aminokwasów. Np. leucyna, która stymuluje szlak sygnałowy mTORC1, odpowiedzialny za regulację syntezy białek.

Ograniczenia i wnioski

Wyniki te sugerują, iż dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego może mieć korzystny wpływ na zdrowie mięśni. Warto jednak pamiętać, iż badania prowadzono na niewielkiej grupie osób i konieczne są dalsze badania w tym temacie.

Idź do oryginalnego materiału