W upalne dni mamy często ochotę na lody i zimne desery. Ciekawą opcją jest przyrządzenie domowego deseru na bazie jogurtu naturalnego i cytryny, który nie tylko orzeźwia, ale zawiera również zdrowe składniki odżywcze. Jogurt naturalny jest źródłem dobrze przyswajalnego białka wzmacniającego nasze mięśnie oraz wapnia i witaminy D – cennych dla zdrowia kości. Znajdziemy w nim również witaminę A i z grupy B oraz niezwykle zdrowe kultury bakterii, wspomagające trawienie i odbudowujące mikroflorę jelit, przez co wzmacnia się ogólna odporność organizmu. Spożywanie jogurtu wspomaga też organizm w walce z infekcjami grzybicznymi i bakteryjnymi, co jest szczególnie ważne latem. Dodatek soku z cytryny, wzmacnia to działanie dzięki zawartości witaminy C. Kwaśny smak podnosi wartość odżywczą deseru.
Deser z jogurtu i cytryny. Przepis na zdrowy i orzeźwiający smakołyk
Zdjęcie: Deser z jogurtu i cytryny Źródło: WPROST.pl
Kremowy i jednocześnie kwaskowy mrożony krem z jogurtu naturalnego i cytryny sprawdzi się w upalne dni. Dodatkowo korzystnie zadziałają na organizm. Dowiedz się, jak go przygotować
W upalne dni mamy często ochotę na lody i zimne desery. Ciekawą opcją jest przyrządzenie domowego deseru na bazie jogurtu naturalnego i cytryny, który nie tylko orzeźwia, ale zawiera również zdrowe składniki odżywcze. Jogurt naturalny jest źródłem dobrze przyswajalnego białka wzmacniającego nasze mięśnie oraz wapnia i witaminy D – cennych dla zdrowia kości. Znajdziemy w nim również witaminę A i z grupy B oraz niezwykle zdrowe kultury bakterii, wspomagające trawienie i odbudowujące mikroflorę jelit, przez co wzmacnia się ogólna odporność organizmu. Spożywanie jogurtu wspomaga też organizm w walce z infekcjami grzybicznymi i bakteryjnymi, co jest szczególnie ważne latem. Dodatek soku z cytryny, wzmacnia to działanie dzięki zawartości witaminy C. Kwaśny smak podnosi wartość odżywczą deseru.
W upalne dni mamy często ochotę na lody i zimne desery. Ciekawą opcją jest przyrządzenie domowego deseru na bazie jogurtu naturalnego i cytryny, który nie tylko orzeźwia, ale zawiera również zdrowe składniki odżywcze. Jogurt naturalny jest źródłem dobrze przyswajalnego białka wzmacniającego nasze mięśnie oraz wapnia i witaminy D – cennych dla zdrowia kości. Znajdziemy w nim również witaminę A i z grupy B oraz niezwykle zdrowe kultury bakterii, wspomagające trawienie i odbudowujące mikroflorę jelit, przez co wzmacnia się ogólna odporność organizmu. Spożywanie jogurtu wspomaga też organizm w walce z infekcjami grzybicznymi i bakteryjnymi, co jest szczególnie ważne latem. Dodatek soku z cytryny, wzmacnia to działanie dzięki zawartości witaminy C. Kwaśny smak podnosi wartość odżywczą deseru.