Delikatne w smaku, dobre dla żołądka i figury. Dlaczego warto jeść patisony?

zdrowie.interia.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Charakteryzuje się dość nietypowym kształtem i jest odmianą dyni. Nieco zapomniany patison, warzywo modne w Polsce w latach 90., zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Jego delikatny smak i soczystość sprawiają, iż jest powszechnie wykorzystywane w kulinariach. Jakie konkretnie adekwatności mają patisony i co dobrego można z nich zrobić? Wyjaśniamy.


Patison - co to jest?


Patison (Cucurbita pepo var. patisoniana) to odmiana dyni, o charakterystycznym kształcie spodka kosmicznego. W latach 90. Polacy się nimi zajadali, były wręcz mocne.
Dziś to nieco zapomniane warzywo na powrót zyskuje popularność. Wiele osób docenia delikatny smak rzeczonego warzywa. Patisony warto jeść jednak także ze względu na ich działanie na organizm.


Patisony - właściowości zdrowotne


Patisony zwierają mnóstwo cennych wartości odżywczych. Co konkretnie? To dobre źródło witaminy C, która przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego oraz redukcji wolnych rodników. Oprócz tego warzywo zawiera magnez, wapń, potas, beta-karoten czy witaminy z grupy B.Reklama
Dlaczego warto jeść patisony?
Wysoka zawartość błonnika - patisony są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać zdrową masę ciała.Bogactwo witamin i minerałów - zawierają witaminy A, C oraz witaminy z grupy B (w tym foliany), które wspierają układ odpornościowy, zdrowie skóry i oczu oraz metabolizm. Patisony są również źródłem potasu, magnezu, fosforu i wapnia, które są ważne dla zdrowia serca, układu nerwowego i kości.Właściwości przeciwzapalne - patisony mogą wykazywać działanie przeciwzapalne, co jest korzystne dla zdrowia stawów i ogólnej odporności organizmu, są też zalecane w diecie przeciwzapalnej u osób z przewlekłymi chorobami autoimmunologicznymi.Działanie detoksykujące - patisony zawierają przeciwutleniacze, takie jak witamina C i beta-karoten, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.Niskie IG (indeks glikemiczny) - warzywa te mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, iż pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Jest to szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą lub ryzykiem jej wystąpienia.Nawodnienie organizmu - patisony składają się w dużej mierze z wody, co pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu.


Patisony - kalorie


Patisony są lekkostrawne, a do tego zawierają kilka kalorii. 100 g patisona ma niespełna 18 kcal. Wobec tego jest to świetna propozycja dla osób będących na dietach odchudzających. Warzywa są bogate w błonnik, a także wspierają trawienie.
Co więcej, bardzo często patisony są polecane osobom zmagającym się z cukrzycą. Wynika to z niskiego indeksu glikemicznego tych warzyw, który wynosi 25.


Co zrobić z patisona?


Patison to dynia wykorzystywana do wielu różnych przepisów. Jej smak jest nieco podobny do smaku kabaczka czy cukinii. Warto nadmienić, iż z uwagi na delikatne walory smakowe, patison dodany do potrawy nie zdominuje jej.
Warzywem można uzupełnić leczo czy gulasz. Wyjdzie z niego również świetna zupa krem. Co ciekawe, mnóstwo osób marynuje patisony i używa ich później jako dodatku do obiadu.
Niektórzy mogą się zastanawiać nad tym, czy patisony można jeść na surowo. Okazuje się, iż tak. Warzywa nadadzą się do różnego rodzaju sałatek czy surówek.
Sezon na patisony trwa mniej więcej od końca czerwca do końca września. Jedzenie tych warzyw jest polecane na początku sezonu – według wielu osób młode, malutkie patisony są najsmaczniejsze.


Czy istnieją przeciwwskazania w przypadku jedzenia patisonów?


Obecnie nie wykazano żadnych szczególnych przeciwwskazań w kontekście spożycia patisonów. Warzywa są lekkostrawne, wobec czego mogą jeść je osoby mające problemy z trawieniem (chyba iż patisony są podane np. w mocno przyprawionej formie).


Warto jednak pamiętać, iż wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Kluczem do zachowania dobrego zdrowia jest zbilansowana dieta, która dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Włączając do swojego jadłospisu warzywa, nie należy ograniczać się wyłącznie do patisonów. Warto wybierać również inne zdrowe produkty, takie jak buraki, pomidory, jarmuż, brokuły czy papryka.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału