Czy zielone ogórki są zdrowe? Sprawdź, dlaczego warto je jeść

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zielone ogórki Źródło: Pexels / Alena Darmel


Warzywa stanowią podstawę zdrowej diety. Dzięki nim możemy dostarczyć do organizmu niezbędną porcję witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Zielone ogórki to jedne z bardziej wartościowych warzyw, których kaloryczność jest niewielka, dlatego mogą być spożywane niemal bez ograniczeń.


Choć sezon ogórkowy trwa przez kilka tygodni, to w sklepach warzywa te dostępne są przez cały rok. Warto po nie sięgać jak najczęściej, jednak powinniśmy zwrócić uwagę na pochodzenie warzyw, które kupujemy. Najlepszym wyborem są ogórki gruntowe, z których możemy przygotować smaczne i zdrowe przetwory na zimę np. bogate w probiotyki kiszonki. Nie oznacza to jednak, iż powinniśmy unikać spożywania ogórków szklarniowych, których smakiem możemy delektować się przez cały rok. o ile będziemy wybierać warzywa z ekologicznych upraw, to na pewno nam nie zaszkodzą.


Eksperci z portalu WebMED przekonują, iż zielone ogórki to bardzo wartościowy składnik diety, który nie tylko pomaga uzupełniać niedobory witamin i minerałów w organizmie, ale także świetnie nawadnia.


Dlaczego warto jeść zielone ogórki?


Ogórki to niskokaloryczne i zdrowe warzywa, które w 95% składają się z wody, dzięki czemu pomagają uzupełniać jej niedobory w organizmie. Badania dowiodły, iż znaczący odsetek globalnej populacji pije zbyt mało wody, co skutkuje przewlekłym odwodnieniem oraz może doprowadzić m.in. do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.


Niewielka kaloryczność ogórków – 1 filiżanka pokrojonych ogórków, dostarcza do organizmu około 16 kcal – sprawia, iż warzywo to może często gościć w naszym jadłospisie, stanowiąc m.in. dodatek do sałatek i surówek, kanapek, a także samodzielną przekąskę. Ogórki możemy również dodawać do koktajli owocowo-warzywnych oraz przygotować z nich przetwory. Szczególnie wartościowe pod względem odżywczym są ogórki kiszone, które stanowią źródło bakterii probiotycznych.


Co więcej, ogórki dostarczają do naszego organizmu witaminy i minerały. Warzywo to jest bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i witaminę K, a także miedź, fosfor, potas i magnez. Cennym składnikiem ogórków są także antyoksydanty – warzywa te dostarczają do naszego organizmu flawonoidy, lignany i triterpeny.


Ogórki a poziom cukru


Ogórki to warzywa o niskim indeksie glikemicznym, dlatego są polecane dla diabetyków – badania dowiodły, iż spożywanie zielonych ogórków może pomóc ograniczyć ryzyko związane z nagłymi wahaniami poziomu glukozy we krwi. Substancje znajdujące się w nasionach ogórków dodatkowo wspierają pracę serca, zabezpieczając przed wzrostem poziomu cholesterolu, dlatego powinniśmy spożywać ogórki z pestkami. Pestki ogórków to także źródło błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, zapobiegając uciążliwym i bolesnym zaparciom. Najwięcej wartościowych składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką ogórków, jednak zanim zaczniemy delektować się ich orzeźwiającym smakiem, powinniśmy wcześniej dokładnie umyć warzywa ciepłą wodą.
Idź do oryginalnego materiału