Czy zakwas z buraka jest dobry przy cukrzycy?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zakwas na barszcz i kiszone buraki. Źródło: Shutterstock / Iwona Wozniak


Zakwas z buraka jest bogaty w witaminy i mikroelementy, może poprawić odporność i wytrzymałość organizmu. Czy mogą go pić osoby chorujące na cukrzycę?


Zakwas z buraka to napój, który dostarcza dużej ilości witamin i mikroelementów, dzięki czemu może poprawić parametry krwi i wzmocnić odporność organizmu. Poleca się go osobom, które często cierpią na infekcje, mają osłabiony układ immunologiczny, cierpią na anemię lub niedożywienie. Zakwas z buraka to mieszanka składników odżywczych doskonale wspomagających organizm i stymulujących odporność. Ale czy wszyscy mogą go pić?


Dlaczego zakwas z buraka ma moc?


Zakwas z buraka to po prostu sok z kiszonych buraków. Pod wpływem procesu fermentacji wydzielają się bakterie kwasu mlekowego, które doskonale wspomagają funkcjonowanie jelit. Wspierają zachowanie równowagi w jelitach, odżywiają mikroflorę jelitową i w ten sposób poprawiają odporność – w jelitach znajduje się większość komórek odpornościowych całego organizmu.


Oprócz tego zakwas z buraka jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera:


żelazo


magnez


cynk


chlor


potas


witaminę B6


witaminę C


witaminę E


kwas jabłkowy


Kto może pić zakwas z buraka?


Zakwas z buraka mogą pić choćby małe dzieci, zwłaszcza te, które dużo i często chorują, by dostarczyć do organizmu większej ilości składników odżywczych i poprawić odporność. Poleca się go wszystkim w rodzinie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy mniejszą dostępność do świeżych warzyw i owoców. Zakwas z buraka ma adekwatności przeciwzapalne, wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, immunologicznego, a także sercowo-naczyniowego.


Czy zakwas z buraka jest dobry dla cukrzyków?


Buraki to słodkie warzywa, ich indeks glikemiczny rośnie przy poddaniu ich obróbce termicznej (nawet dwukrotnie!). Pieczone buraki lub zupa krem z buraka nie są zatem wskazane osobom chorującym na cukrzycę. W czasie procesu kiszenia buraków dzieje się jednak dokładnie odwrotnie – indeks glikemiczny znacznie się obniża. Zakwas z buraka zatem jest bezpieczny dla cukrzyków. Można śmiało włączyć go do diety i pić co jakiś czas w formie kuracji wspierającej odporność.


Jak przyjmować zakwas z buraka?


Zakwas z buraka można pić w niewielkiej ilości każdego dnia. Porcja 50 ml (1/4 szklanki) nie powinna nikomu zaszkodzić, a może dostarczyć dużej dawki witamin i mikroelementów. Nie ma za to znaczenia, czy pijemy go rano czy wieczorem.
Idź do oryginalnego materiału