Jedni solą jajecznicę na początku smażenia, inni w trakcie. Ma to wpływ nie tylko na smak jajecznicy, ale i to, czy będzie puszysta. Najlepiej posolić ją dopiero na samym końcu, gdy jajecznica będzie już gotowa – doradza ekspertka z portalu Prześlij Przepis.
Porady dotyczące przygotowywania jajecznicy
Skorzystaj z innych porad ekspertki:
Jajecznicę podczas smażenia należy często mieszać, nie będzie wtedy sucha.
Jeśli sporządzasz ją z kilku jajek, unikaj rozbijania ich na patelni, bo któreś może być nieświeże i zepsuje całe danie.
Nie rozbijaj jajek o brzeg patelni, bo do jajecznicy mogą wpaść skorupki.
Nie zostawiaj gotowej jajecznicy na patelni, bo wyschnie.
Jajka wybijaj najpierw do miski, a nie bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu równomiernie będą się ścinać.
Surowe jajka mieszaj gwałtownie widelcem, nie ubijaj ich zbyt długo. Za mocno napowietrzona masa jajeczna po usmażeniu staje się sztywna.
Jajecznicę powinno się smażyć na małej mocy palnika, inaczej gwałtownie wyschnie.
Jak podawać jajecznicę?
Jajecznicę można jeść bez żadnych dodatków. jeżeli je dodamy, danie będzie bardziej sycące. Klasycznie można zjeść ją z kromką chleba czy bułką. Ciekawie smakuje też podana:
w wydrążonej i zapieczonej kajzerce,
w połówce awokado,
zawinięta w naleśnik, tortillę lub lawasz,
rozsmarowana na tostach lub bajglach.
Jak jedzenie jajek wpływa na zdrowie?
Włączenie jajek do codziennej diety jest bardzo korzystne, gdyż ostatnie doniesienia naukowe wskazują, iż mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym między innymi miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz otyłości. Jajka są bogatym źródłem witamin. Zawierają między innymi:
witaminę A,
witaminę D,
witaminę E,
witaminę K,
wapń,
żelazo,
magnez,
fosfor,
cynk,
potas,
jod,
sód.