Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw. W jego składzie znajdziemy: pieprz czarny i biały, kurkumę, skórkę cytrynową, kwasek cytrynowy, czosnek, cebulę i w niektórych przypadkach także niewielki dodatek cukru, który ma złagodzić nieco kwaśny posmak przyprawy. Zawarte w mieszance składniki działają prozdrowotnie na organizm.
Czarny i biały pieprz
Piperyna, która jest składnikiem zarówno czarnego, jak i białego pieprzu ma mnóstwo adekwatności korzystnie wpływających na pracę organizmu. Jest przeciwutleniaczem o silnym działaniu antynowotworowym. Badania prowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, iż piperyna zmniejsza reprodukcję komórek raka piersi, prostaty i okrężnicy. Wykazuje adekwatności przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ma również korzystny wpływ na trawienie, gdyż zmaga wydzielanie enzymów trawiennych. Dowiedziono, iż dodatek pieprzu do potraw wspomaga odchudzanie, hamując rozwój komórek tłuszczowych.
Kurkuma i jej prozdrowotne adekwatności
Zawarta w kurkumie kurkumina to żółtozłocisty barwnik, który już w czasach starożytnych Chin miał zastosowanie w medycynie. Badania potwierdzają, iż działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco i antynowotworowo.Korzystnie wpływa również na serce, obniżając ciśnienie krwi oraz na pracę mózgu. Ponadto kurkumina spowalnia proces starzenia i poprawia ogólną kondycję organizmu.
Czosnek to nie tylko naturalny antybiotyk
Czosnek zawiera substancję zwaną alliną, uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma silne działanie antyseptyczne. Badania wskazują, iż spożywanie codziennie czosnku, chroni organizm przed bakterią Helicobacter pylori, odpowiedzialną za występowanie raka żołądka, a także przed zakażeniem salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami.
Allicyna zawarta w czosnku korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy. Badania dowodzą, iż codzienne spożywanie jednego czy dwóch ząbków czosnku wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi, obniża też stężenie „złego” cholesterolu. Czosnek zalecany jest również osobom chorym na cukrzycę, zwłaszcza typu 2., gdyż pozwala zmniejszyć poziom cukru we krwi i spowalnia rozkład insuliny.
Do jakich potraw używać cytrynowego pieprzu?
Cytrynowy pieprz polecany jest zwłaszcza do grillowanych, smażonych i pieczonych ryb, ale również do drobiu. Doprawia się nim również sosy. Doskonale podnosi też smak sałatek, którym dodaje kwaśnej nuty i ostrości, dzięki zawartości w mieszance skórki z cytryny.