Czy posypki cukrowe są zdrowe? Ich skład może zaskoczyć

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pączki z kolorową posypką Źródło: Pexels / Sharon McCutcheon


Lody z posypką, ciastka z posypką i deser z posypką. Lubisz dodawać do deserów kolorowe posypki? Nie przesadzaj z ich ilością, a najlepiej zastąp je zdrowymi zamiennikami.


Poświęcony jedzeniu serwis „Eat This, Not That!” umieścił kolorowe cukrowe posypki na liście najbardziej niezdrowych produktów świata. Dlaczego posypki są niezdrowe? Nie chodzi tylko o cukier.


Co znajduje się w kolorowych posypkach?


Kolorowe posypki do ciast i deserów to po prostu cukier, sztuczne barwniki i... prawdziwy wosk. Ich skład to zwykle długa lista niekoniecznie zdrowych składników. Przykładowy skład posypki? Oto skład jednej z dostępnych na polskim rynku kolorowych posypek w kształcie malutkich, kolorowych pałeczek: „cukier, glukoza, barwniki: kurkumina, koszenila, błękit brylantowy, karoteny, annato; dekstryna, substancje glazurujące: wosk pszczeli żółty, talk; syrop glukozowy, olej rzepakowy, aromaty”. Błękit brylantowy, który znajduje się w żywności barwionej na niebiesko, jest uznawany za jeden z najbardziej szkodliwych dodatków barwiących. Może wywoływać astmę, pokrzywkę czy reakcje alergiczne. Odradza się podawanie napojów i słodyczy barwionych błękitem brylantowym dzieciom. Z kolei barwiąca na czerwony kolor koszenila może również spowodować reakcje alergiczne.


Czym zastąpić kolorowe posypki?


Nie chodzi o to, aby popadać w skrajności. Okazyjnie zjedzony deser z posypką nie jest problemem, ale zawsze warto kolorowe kuleczki czy pałeczki zastąpić zdrowymi posypkami. Mogą to być np. ekologiczne wiórki kokosowe, posiekane orzechy (na deserach pięknie wyglądają czerwono-zielone pistacje), posiekane suszone owoce, naturalne kakao.


Jeśli chcesz dodać swoim deserom więcej koloru, wypróbuj suszone jadalne kwiaty: różowe płatki róż, błękitne bławatki czy żółte nasturcje.
Idź do oryginalnego materiału