Gorzka czekolada - adekwatności zdrowotne
Gorzka czekolada zjadana w rozsądnych ilościach, wspomaga pracę mózgu, koncentrację, poprawia czas reakcji i korzystnie wpływa na działanie całego układu nerwowego.
O gorzkiej czekoladzie mówimy wówczas, gdy zawartość kakao wynosi minimum 35 proc., jednak za najlepszą jakościowo uznaje się te, które w składzie mają 70 proc. kakao.
Gorzka czekolada zawiera żelazo, potas, magnez oraz polifenole. Substancje te korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, usprawniają pracę serca i zmniejszają ryzyko zawału.
Kakao zawiera teotrombinę, która ma z kolei korzystny wpływ na nerki. Pobudza je do sprawy, wpływa na filtrowanie i usuwanie toksycznych produktów powstających w trakcie produkcji moczu. Reklama
Gorzka czekolada może być szkodliwa - wyniki badań
W 2023 roku Consumer Reports - amerykańska organizacja konsumencka, która zajmuje się testowaniem produktów oraz dziennikarstwem śledczym, opublikowała badania, które wskazywały, iż w niektórych czekoladach wyryto niebezpieczne ilości kadmu i ołowiu.
Po publikacji tych badań wiele osób zaprzestało kupowania i spożywania gorzkiej czekolady w obawie o swoje zdrowie.
Kadm działa szkodliwie na organizmy żywe. Powoduje uszkodzenia w narządach wewnętrznych, kumuluje się w wątrobie, jądrach, kościach i nerkach, prowadząc do niewydolności tych narządów.
Ołów z kolei jest pierwiastkiem, który jest szkodliwy dla mózgu. Ponadto prowadzi do anemii, uszkadza nerki, zaburza metabolizm i prowadzi do ciężkich niedoborów witaminy D.
Czy zatem powinniśmy unikać gorzkiej czekolady?
Gorzka czekolada nie szkodzi dorosłym
Badania Consumer Reports sprawiły, iż naukowcy postanowili zgłębić temat szkodliwości gorzkiej czekolady i specjaliści z Tulane University zbadali metale ciężkie.
Naukowcy poddali badaniom 155 gorzkich oraz mlecznych czekolad sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych. Próbki były testowane pod kątem zawartości ołowiu, kadmu ale także miedzi, żelaza, czy cynku - zatem pierwiastków potrzebnych organizmowi.
Testowano, jak spożywanie czekolady w ilości 28 gramów dziennie wpłynie na organizm. W trakcie badań okazało się, iż tylko jedna marka czekolady przekroczyła międzynarodowy limit kadmu, a w czterech wykryto poziom kadmu, który mógłby zaszkodzić dzieciom o masie ciała mniejszej, niż 14 kg.
Dorosłym umiarkowane spożywanie gorzkiej czekolady nie zagraża - taki wniosek wysunęli naukowcy, którzy prowadził badania.
Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?
Jak w przypadku wszystkich słodyczy, tak i gorzkiej czekolady nie należy spożywać w nadmiarze. Maksymalna, dzienna dawka to 5 kostek czekolady, czyli nie więcej, jak 20 g na dobę.
Przede wszystkim należy wybierać słodycze o prostym składzie, z dużą zawartością kakao, bez dodatkowych słodzików i ulepszaczy. Gorzka czekolada, mimo, iż zdrowa, to wciąż jest przekąską kaloryczną.
Zalecana jest przede wszystkim osobom, które chcą wesprzeć funkcjonowanie układu nerwowego, ale także tym, którzy w ciągu dnia mają ochotę na coś słodkiego. Zamiast sięgać po niezdrowe i przetworzone przekąski, gorzka czekolada będzie najbezpieczniejszym i najzdrowszym wyborem.
Po gorzką czekoladę powinny sięgnąć także osoby cierpiące z powodu infekcji wirusowej, objawiającej się biegunką. Kakao zatrzymuje wydzielanie wody do światła jelit, dzięki czemu to prosty i domowy sposób, by zahamować przykry objaw.
Źródła:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996924004307 [dostęp 16.07.2024]
https://www.consumerreports.org/health/food-safety/lead-and-cadmium-in-dark-chocolate-a8480295550/ [dostęp 16.07.2024]
CZYTAJ TAKŻE:
Nie jest nagrodą, tylko pomyłką mózgu. Tak najłatwiej "rzucić" cukier