Waniliowe i owocowe, świderki i na patyku, sorbety i mleczne — lody to bardzo lubiana przekąska zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Choć wielu z nas kojarzą się tylko z wakacjami, lody można jeść przez cały rok. Dlaczego? Między innymi na to pytanie odpowiemy w niniejszym artykule. Zapraszamy do lektury!
Zalety jedzenia lodów
Czy lody są zdrowe? To zależy, gdyż nie bez znaczenia są nasze wybory. Najzdrowsze lody to te, które przygotowywano z naturalnych składników bez konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, zapachu i innych tajemniczych dodatków.
Zanim odpowiemy na pytanie: „po jakie dokładnie lody najlepiej sięgać?”, przyjrzyjmy się zaletom ich jedzenia.
Lody wpływają na nasze samopoczucie
Lody należą do grupy słodyczy, a te mają wpływ na nasz układ nerwowy i odczuwanie przyjemności.
Podczas spożywania słodyczy w mózgu pobudzany jest obszar odpowiedzialny za uwalnianie hormonów szczęścia (endorfin, serotoniny i dopaminy). Wyższy poziom cukru silnie pobudza cały układ nerwowy i powoduje wyższe ciśnienie krwi. Poprawia się nasza koncentracja i zdolność zapamiętywania. Poza tym słodkości są także źródłem energii.
Warto również odnotować, iż w skład białek, obecnych w lodach, wchodzą aminokwasy, w tym tryptofan — związek niezbędny do syntezy hormonów szczęścia i hormonu snu.
Lody naturalne są zwykle mniej kaloryczne niż popularne słodycze
Dlaczego warto jeść lody? Gdyż są zwykle mniej kaloryczne niż inne popularne słodycze, na przykład takie jak tabliczka mlecznej czekolady. Dokładna wartość energetyczna lodów zależy od ich rodzaju i użytych składników.
Dawniej dużą popularnością cieszyła się teoria „ujemnych kalorii„. Miłośnicy lodów twierdzili, iż zimne smakołyki mogą wspomagać odchudzanie. Swoje racje opierali na tym, iż zimne lody wymagają większego wydatku energetycznego niż ciepłe posiłki, gdyż organizm musi je najpierw podgrzać do temperatury ciała. Oznacza to, iż ilość energii, jaką organizm przeznaczy na proces trawienia lodów, będzie większa niż kaloryczność samego produktu. Niestety, wartość energetyczna lodów w rzeczywistości jest większa niż to, co spalamy przy ich spożywaniu. Poza tym lody występują w kilku wariantach i zawierają różne ilości kalorii. Najmniej kaloryczny jest owocowy sorbet, a najwięcej kalorii dostarczają lody na bazie mleka i śmietany z dodatkami.
Tak jak wspomniano wyżej, lody zwykle są i tak mniej kaloryczne od popularnych słodkich przekąsek i deserów. Możemy je choćby zakwalifikować jako „fit słodycze„. Dla przykładu 100-gramowa porcja lodów śmietankowych ma około 160 do 200 kalorii.
Lody mogą być zdrową, lekką i słodką przekąską
Naturalne lody z dobrym składem są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Oczywiście ich wartość odżywcza zależy od tego, z czego dokładnie zostały zrobione.
Smaki mleczno-owocowe, śmietankowe czy jogurtowe dostarczają pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy D i łatwo przyswajalnego tłuszczu. Owoce są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, składników mineralnych i naturalnych przeciwutleniaczy.
Najbardziej wartościowe są lody rzemieślnicze bez dodatku cukru, barwników i konserwantów.
Żołądek trawi lody bardzo szybko
W przeciwieństwie do bardzo słodkich i bogatych w dodatki deserów lody gwałtownie się trawią i nie zalegają w przewodzie pokarmowym. W rozsądnych ilościach mogą je jeść choćby osoby, którym dokuczają wrzody żołądka.
Lody pomagają na ból gardła
Jednym z najważniejszych zaleceń po zabiegu usunięcia migdałków jest jedzenie lodów. Tak, lody pomagają w leczeniu bólu gardła, anginy i ran po operacjach laryngologicznych. Wpływa na to ich niska temperatura, która zmniejsza obrzęk, łagodzi ból i przyspiesza gojenie się śluzówki. Lody to zatem nie tylko dobry deser, ale również naturalne lekarstwo.
Lody jedzone regularnie wzmacniają odporność
Zdanie, iż najlepiej jeść lody tylko wtedy, gdy doskwiera upał, jest mitem. Lody można (a choćby trzeba) spożywać przez cały rok, gdyż korzystnie wpływają na naszą odporność.
Jak wiadomo, temperatura ciała zdrowego człowieka wynosi 36,6 stopni Celsjusza. Lody mają temperaturę pomiędzy -8 a -4 stopnie. Gdy jemy lody, następuje zmiana temperatury w obrębie jamy ustnej i organizm nastawia się do walki z chorobą. Lody później ogrzewają się w brzuchu, ale nasz organizm jest już lepiej przygotowany na zmiany temperatur w ciągu roku.
Jedzenie lodów — o tym warto pamiętać
Lody czekoladowe czy sorbety? Jakie lody wybrać, gdy liczysz kalorie? Czy lody mogą jeść weganie i diabetycy?
Najpopularniejsze rodzaje lodów
- Sorbety — lody wodne, których głównymi składnikami są woda oraz tzw. wsad owocowy (przeciery, soki). Lody sorbetowe zawierają niewielką ilość tłuszczu i mają mniej kalorii w porównaniu z lodami śmietankowymi czy mlecznymi. Mogą jednak zawierać syrop glukozowo-fruktozowy, więc nie są polecane diabetykom.
- Klasyczne lody, czyli mleczne, śmietankowe, z owoców lub innych produktów (np. orzechów) — najzdrowsze są te z rzemieślniczych lodziarni. Im prostszy skład, tym lepiej.
- Lody wegańskie — do ich produkcji nie wykorzystuje się żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Klasyczne mleko czy śmietanę zastępuje się napojami roślinnymi.
Im mniej dodatków, tym lepiej
Z lodami, tak jak i z innymi deserami, można przesadzić. Trzy gałki lodów, bita śmietana, posypka z kakao, do tego polewa karmelowa… i nagle z fit słodyczy robi się prawdziwa bomba kaloryczna. Niezdrowe słodkie przekąski spożywane w nadmiarze nie tylko wpływają na masę ciała, ale również mogą powodować inne problemy w organizmie. jeżeli uwielbiasz lody, pamiętaj o tych dwóch zasadach: „nadmiar zawsze szkodzi” oraz „im mniej dodatków, tym lepiej”.