Czy czarna kawa może opóźniać procesy starzenia?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kawa Źródło: Shutterstock / Carol La Rosa


Czarna kawa ma potencjał antyoksydacyjny, przez co może opóźniać procesy starzenia się organizmu. Jak często należy ją pić?


Czarna kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Bogata w kofeinę skutecznie pobudza, wspomaga koncentrację i dodaje energii. W kawie jednak znajduje się dużo więcej cennych dla zdrowia składników, między innymi antyoksydanty, które mają zdolność zwalczania wolnych rodników.


Co zawiera czarna kawa?


W kawie znajdują się:


witaminy z grupy B


kofeina


przeciwutleniacze


potas


magnez


wapń


Czy kawa może działać przeciwstarzeniowo?


Czarna kawa jest bogata w polifenole. Co ciekawe, jest w niej ich więcej niż w zielonej herbacie, która jest powszechnie uważana za jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów. W ziarnach kawy znajduje się ponad 1000 polifenoli, które mają moc zwalczania wolnych rodników. Częste picie kawy może pomóc oczyścić organizm, zmniejszyć stres oksydacyjny i spowolnić procesy starzenia.


Czy tylko czarna kawa tak działa?


Warto pamiętać, iż najzdrowsza jest czarna kawa, w której znajduje się najwięcej cennych substancji. Wszelkie dodatki smakowe, słodkie syropy, bita śmietana czy spienione mleko, zmniejszają wartości odżywcze kawy. jeżeli zatem zależy nam, by dobrze przyswoić polifenole zawarte w tym napoju, warto pić ją w najprostszej, czarnej postaci.


Jaka kawa ma więcej polifenoli?


Największą ilość cennych polifenoli znajdziemy w świeżo zmielonych ziarnach kawy. Dobrym ich źródłem jest także kawa mielona, zwłaszcza zaparzana bez użycia filtrów. Należy jednak pamiętać, iż tzw. „plujka” nie jest polecana osobom z wysokim poziomem cholesterolu. jeżeli cierpimy na zaburzenia gospodarki lipidowej, powinniśmy zaparzać kawę przez filtr lub sięgać po inne jej rodzaje, np. kawę rozpuszczalną.


Inne zalety czarnej kawy


Oprócz tego, iż kawa spowalania procesy starzenia się, stanowi dobrą profilaktykę chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy. Wspomaga również funkcjonowanie naczyń krwionośnych, stanowiąc profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego.


Kawa pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, wzmacniając pamięć i koncentrację, a także logiczne myślenie. Wskazuje się też, iż osoby, które regularnie piją czarną kawę, mają mniejsze ryzyko zachorowania na Parkinsona.
Idź do oryginalnego materiału