Czy bać się fruktozy z owoców? Lekarka wyjaśnia: tylko w dwóch przypadkach
Zdjęcie: Fruktoza z owoców
Fruktoza z jabłka czy borówek nie działa na organizm tak jak syrop glukozowo-fruktozowy z napojów gazowanych. Kiedy rzeczywiście może być groźna? Tylko w dwóch ściśle określonych sytuacjach – tłumaczy lekarka Magdalena Cubała-Kucharska.Dlaczego fruktoza z owoców wzbudza tyle kontrowersji? W krótkim nagraniu opublikowanym na Instagramie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska – lekarka rodzinna i specjalistka medycyny funkcjonalnej, założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej ARCANA – wyjaśnia, iż naturalna fruktoza obecna w owocach to nie to samo, co ta dodawana do przetworzonej żywności. Problem pojawia się tylko w dwóch konkretnych przypadkach.Jedzenie całych owoców nie jest zagrożeniem dla zdrowia Z owoców należy zrezygnować tylko w przypadku wystąpienia dwóch schorzeń Jak najlepiej jeść owoce?