O wzmocnieniu organizmu na wiosnę przypominają specjaliści z pacjenckiego serwisu pacjent.gov.pl. Z jednej strony organizm jest wtedy osłabiony, a po zimie mogą występować niedobory witamin i składników mineralnych, ale z drugiej strony wiosna to też dobry czas na pozytywne zmiany.
Jak powinna wyglądać wiosenna dieta?
Jak podkreślają specjaliści, warto zapewnić sobie różnorodność jadłospisu, zanim w sklepach pojawią się nowalijki oraz sezonowe warzywa i owoce. Jak to zrobić? Są trzy proste sposoby:
jedz produkty probiotyczne czyli takie, które zawierają prozdrowotne żywe bakterie (np. kiszonki i fermentowane produkty mleczne),
zadbaj o roślinne źródła białka w diecie (np. groch, ciecierzyca, soczewica),
mięso czerwone ogranicz do 500 g tygodniowo, a w zamian jedz ryby, białe mięso i rośliny strączkowe.
Dlaczego na wiosnę czujemy się gorzej?
Zimą organizm jest szczególnie narażony na niedobory witamin i składników mineralnych. Dzieje się to przez mniejszą ilość światła słonecznego, dietę uboższą w świeże warzywa i owoce i mniejszą niż wczesną jesienią czy wiosną ilość składników odżywczych w dostępnych warzywach i sezonowych owocach. W efekcie czujemy się osłabieni, zmęczeni, odporność organizmu spada, osłabia się kondycja włosów i paznokci.
Jak schudnąć na wiosnę? Nie tylko dieta jest ważna
Zimowa aura sprzyja siedzącemu trybowi życia, a to często sprawia, iż przybieramy na wadze. Specjaliści zwracają uwagę, iż aby poczuć się lepiej i zrzucić zbędne kilogramy, nie wystarczy wprowadzić zmiany jedynie na talerzu. Tak samo jak zdrowa dieta, ważna jest regularna aktywność fizyczna. Wiosenne dni takiej aktywności sprzyjają i warto z tego korzystać – wybierz się na dłuższy spacer, na rower czy rolki.