Cztery rodzaje płatków i świeże maliny. Przepis na pyszne śniadanie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Płatki z malinami Źródło: Pixabay / Smacznadietetyka


Śniadanie to niezwykle istotny posiłek bez względu na porę roku. Ciekawą propozycją jest stworzenie mieszanki kilku rodzajów płatków, aby wzbogacić naszą „owsiankę”. Latem warto wykorzystać też sezonowe owoce np. maliny.


Pełnowartościowe śniadanie daje nam dobrą energię i pozytywny nastrój na resztę dnia. Warto poświęcić rano trochę czasu, aby przygotować coś zdrowego i smacznego. Według dietetyków śniadanie powinno stanowić 1/3 spożywanych przez nas dziennie kalorii. Badania wykazały, iż osoby, które nie omijają śniadań, rzadziej zapadają na cukrzycę czy nadciśnienie, jak również częściej utrzymują prawidłową wagę ciała. Płatki śniadaniowe są częstym i zalecanym wyborem wielu osób na ten posiłek, gdyż zawierają błonnik, białko oraz cenne minerały. Szczególnie polecane jest sporządzanie własnej mieszanki płatków, unikając gotowych produktów, które mogą zawierać olej palmowy czy nadmiar substancji słodzących. Dodając do płatków sezonowe owoce, wzbogacamy nasze śniadanie o cenne witaminy i polifenole, a przy tym sprawiamy, iż staje się pyszniejsze.


Jakie płatki warto dodać do mieszanki śniadaniowej?


Płatki jaglane to dobry wybór dla osób unikających glutenu, gdyż go nie zawierają. Są za to źródłem witaminy E, która jak dowodzą badania, opóźnia proces starzenia i ma doskonały wpływ na skórę. Płatki te zawierają również kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci.


Płatki owsiane są źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom, witamin z grupy B, magnezu, potasu i żelaza. Badacze dowiedli, iż beta-glukany, czyli naturalne cukry zawarte w płatkach pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz udarów i zawałów.


Płatki jęczmienne, oprócz cennego błonnika, zawierają również liczne wartościowe składniki mineralne takie jak fosfor i potas, ale również miedź, która niezbędna jest dla prawidłowej pracy organizmu, zwiększając naszą odporność.


Płatki orkiszowe zawierają białko oraz rodanid, wykazujący działanie antyalergiczne, wspomagające w profilaktyce nowotworów oraz podobne do antybiotyków, wzmacniając układ odpornościowy i chroniąc organizm przed infekcjami.
Idź do oryginalnego materiału