Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata) to chwast, który można spotkać niemal wszędzie. Rośnie w ogrodach, na obrzeżach lasów i łąk. Trudno nie rozpoznać tej rośliny, szczególnie kiedy rozetrze się listek w dłoniach i powącha – ma dość intensywny, czosnkowy zapach. Liście mają kształt sercowaty, mogą być mniej lub bardziej ząbkowane. Wiosną czosnaczek zaczyna kwitnąć, a białe, niewielkie kwiaty pojawiają się choćby do lipca.
Jak smakuje czosnaczek?
Czosnaczek ma wyraźny czosnkowy aromat (stąd jego nazwa). W smaku można go porównać również do wyrazistej w smaku rukoli. Najbardziej intensywny smak mają młode listki, te które pojawiają się wczesną wiosną, nim roślina zaczyna kwitnąć. I wtedy najlepiej wybrać się na zbiór czosnaczku.
Jak wykorzystać w kuchni czosnaczek?
Czosnaczek od dawna jest znany m.in. w kuchni francuskiej, gdzie jest wykorzystywany przede wszystkim do sałatek. I to jest najprostszy sposób na wykorzystanie tej rośliny w kuchni – czosnaczek doda charakteru każdej wiosennej sałatce. Ale to nie jest jedyna możliwość. Ze świeżych liści czosnaczku można przyrządzić pyszne pesto (wystarczy zmiksować listki z oliwą, odrobiną soku z cytryny i z ulubionymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem). Czosnaczek można dodawać do jajecznicy, omletów czy zapiekanek. Poddany obróbce termicznej traci nieco na ostrości.
Jakie adekwatności ma czosnaczek?
Czosnaczek doda wiosennym potrawom nie tylko smaku, ale i zdrowia. Młode listki to źródło wielu witamin i składników mineralnych. Czosnaczek wzmacnia odporność, wspomaga trawienie, działa antybakteryjnie i detoksykująco.
WAŻNE: dzikie rośliny zbieraj w czystych miejscach, z dala od ruchliwych ulic i innych źródeł zanieczyszczeń. Zbieraj tylko te rośliny, co do których masz stuprocentową pewność.