Częste spożywanie czerwonego mięsa sprzyja demencji

termedia.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: 123RF


Wieloletnie spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego – jak np. kiełbasa i inne wędliny, ma związek z szybszym pogarszaniem się zdolności poznawczych i rozwojem demencji.



Długofalowe badanie na ten temat opublikowało czasopismo „Neurology”.

Produkty mięsne z zaburzenia pamięci

Autorzy pracy przypominają, iż jedzenie dużych ilości mięsa jest potwierdzonym czynnikiem ryzyka przewlekłych chorób, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzyca typu 2.

– Czerwone mięso jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i we wcześniejszych badaniach wykazano, iż zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca, które wiążą się z pogorszeniem zdrowia mózgu – wyjaśnił współautor pracy Dong Wang z Harvard Medical School (wydział Uniwersytetu Harvarda) w Bostonie.

Aby sprawdzić związek diety bogatej w produkty mięsne z zaburzeniami poznawczymi i demencją, naukowcy z Harvard Medical School analizowali dane zebrane w grupie 133 771 osób biorących udział w dwóch długofalowych badaniach - Nurses’ Health Study (NHS) oraz Health Professionals Follow-Up Study (HPFS). W momencie włączenia do badań średnia wieku uczestników wynosiła 49 lat i u nikogo nie stwierdzono demencji. Stan ich zdrowia monitorowano długofalowo, choćby przez 43 lata. W tym czasie u 11 173 rozwinęła się demencja.

Jak długo żyją osoby ze zdiagnozowaną demencją?Eksperci przeanalizowali ponad 200 badań dotyczących przeżywalności osób chorych na demencję. Na tej podstawie obliczyli średnią oczekiwaną długość życia po diagnozie. Okazało się, iż wpływają na nią różne czynniki, ale jeden odgrywa kluczową rolę.
Idź do oryginalnego materiału