Czerwona cebula to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Przygotuj z niej pyszny sos chutney

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Krojenie cebuli Źródło: Pexels / mali maeder


Cebula, niezależnie od koloru, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Regularne spożywanie czerwonej cebuli zapobiega powstawaniu nowotworów i ma działanie przeciwwirusowe. Warto ją jeść, by wzmocnić odporność organizmu. Wyróżnia się łagodnym smakiem. Jest smaczna na surowo, ale jest też doskonałym składnikiem sosów. Podajemy przepis na domowy sos chutney, który łatwo przygotować.


Czerwona cebula jest odmianą cebuli zwyczajnej. Pochodzi z Azji Środkowej. Ma wyrazisty smak, ale nie jest ostra, dlatego tolerują ją choćby osoby, które nie lubią jeść cebuli. Nie ma też tak intensywnego zapachu. Regularne spożywanie czerwonej cebuli korzystnie wpływa na zdrowie. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.


Prozdrowotne działanie cebuli


Cebula zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Ma też cenne minerały: potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo mangan, miedź oraz cynk. W jej składzie znajdziemy również beta-karoten oraz allicynę, która działa jak naturalny antybiotyk i zwalcza stany zapalne w organizmie. Zawarte w czerwonej cebuli związki siarki mają adekwatności przeciwbakteryjne i antywirusowe. Dlatego syrop z cebuli wykorzystywany był w medycynie ludowej jako środek na problemy z drogami oddechowymi, kaszlem czy katarem.


Badania wskazują, iż naturalne substancje roślinne tzw. flawonoidy stanowią o przeciwnowotworowym, przeciwzakrzepowym i przeciwzapalnym działaniu tego warzywa. Regularne spożywanie czerwonej cebuli reguluje ciśnienie krwi dzięki zawartym w niej antocyjanom. Ponadto regularne spożywanie czerwonej cebuli obniża też poziom cholesterolu, obniżając frakcję „złego” cholesterolu LDL.


Zastosowanie czerwonej cebuli w kuchni


Czerwoną cebulę można spożywać na surowo, podsmażoną, upieczoną, jako dodatek do sałatek, sosów, czy głównych dań. W porównaniu z białą odmianą jest zdecydowanie bardziej słodka. Wynika to z jej składu i większej zawartości cukrów prostych. Surowa zachowuje więcej składników odżywczych. Podnosi smak sałatek i surówek. Podsmażona jest natomiast świetnym składnikiem sosów do mięs i makaronów. Na bazie czerwonej cebuli przygotowuje się popularny indyjski sos chutney.


Wypróbuj przepis na domowy sos chutney
Idź do oryginalnego materiału