Czerstwy chleb, mleko i jajka wystarczą, by zrobić hiszpański przysmak

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Torrijas, czyli hiszpańskie grzanki na dłodko Źródło: odzywianie. wprost.pl/Monika Witkowska


Masz w domu czerstwy chleb, a nie chcesz go wyrzucać? Możesz przygotować z niego torrijas: łatwy i pyszny przysmak rodem z Hiszpanii. Podaj go na śniadanie lub podwieczorek. Poznaj przepis.


Torrijas, czyli słodkie grzanki, to deser, który Hiszpanie jedzą o każdej porze roku. Jest tani i smaczny, można go przyrządzić z tego, co zwykle masz w domu. Potrzebujesz tylko trzech składników. Danie idealnie nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Znane jest już od czasów średniowiecza, tradycyjnie podawano je kobietom po porodzie lub karmiących, aby wzmocnić ich siły. Istnieją różne odmiany regionalne tego dania, czasem zamiast mleka chleb moczy się w słodkim winie. W Madrycie są bary, które serwują torrijas jako swoją specjalność. Kiedy w trakcie wakacyjnych wędrówek znajdziecie się w Hiszpanii, koniecznie spróbujcie tego dania. Ale wcześniej przygotujcie ten deser w domu.


Najważniejsze wskazówki do przygotowania idealnych torrijas


Jaki chleb jest najlepszy? Do przygotowania danie najlepszy jest pszenny chleb lub bułka. Ciemne pieczywo, z dodatkiem żyta jest zbyt intensywne na to danie. Idealne jest pieczywo czerstwe z poprzedniego dnia lub choćby dwudniowe. Jest to więc doskonały sposób, aby takie pieczywo wykorzystać, zamiast je wyrzucać. Chleb należy pokroić w plasterki grubości ok. 1,5-2 cm.


Mleku nadaj aromat. Sekretem torrijas jest mleko aromatyzowane cynamonem i skórką z cytryny. W tym celu do mleka wkładamy kawałek kory cynamonu i kawałek skórki jak najcieniej ściętej z cytryny i podgrzewamy razem do zagotowania. Następnie zostawiamy do ostygnięcia i w takim mleku namaczamy chleb. Niektórzy wolą dodać do mleka kawałek laski wanilii. Efekt jest również doskonały. jeżeli ktoś nie ma czasu, można chleb namoczyć w zwykłym zimnym mleku, choć wtedy deser będzie mniej aromatyczny.


Słodkie grzanki (torrijas) są dobre zarówno zaraz po usmażeniu jak i na zimno. Możemy podać je do kawy, na śniadanie lub jako deser z dodatkiem świeżych owoców, gałki lodów czy bitej śmietany.
Idź do oryginalnego materiału