To ciasto dla prawdziwych fanów czekolady. Dodatek wiśni sprawia, iż wypiek nabiera charakteru, a owoce idealnie przełamują słodycz.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami?
Zrobienie ciasta nie jest trudne i jednocześnie jest to przepis z typu tych, które zawsze wychodzą. Warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. Nie skracaj czasu potrzebnego na dobre utarcie masła z cukrem. Rób to do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie jaśniutka i puszysta. Cukier biały możesz zastąpić drobnym cukrem trzcinowym. W naszym przepisie do aromatyzowania ciasta używamy ekstraktu waniliowego. Ale śmiało możesz użyć także esencji migdałowej albo dodać do ciasta skórkę otartą z pomarańczy. Przy robieniu ciasta istotny jest czas pieczenia. Nie powinien przekroczyć 50 minut, ponieważ wtedy wypiek straci swoją wilgotność i ciasto będzie zbyt suche.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. RADA: ciasto możesz zrobić także poza sezonem, wtedy wystarczy użyć mrożonych wiśni. Trzeba je tylko wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku.