Czekolada jest wytwarzana z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru albo słodzików, mleka oraz owoców czy orzechów. Czekolada jest produktem wysokokalorycznym. Może mieć również znaczący wpływ na glikemię. Jednak spożywana z umiarem nie jest zabroniona w diecie diabetyka!
Właściwości prozdrowotne i odżywcze czekolady
Ziarno kakaowca jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i katechin, a także magnezu, żelaza, cynku i fosforu, dlatego korzystnie wpływa na układ krążenia, reguluje gospodarkę lipidową i ciśnienie krwi. Poprawia także elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Gorzka czekolada (powyżej 70% kakao) jest więc najlepszym wyborem.
Kakao zawiera także należącą do grupy endorfin fenylotylaninę. To właśnie ona sprawia, iż po spożyciu czekolady poprawia się nasze samopoczucie i mamy więcej energii.
Należy pamiętać, iż do produkcji czekolady oprócz kakao używa się wielu wysokokalorycznych dodatków, tłuszczów i cukrów, które mają duży wpływ na poziom glikemii i rozrost tkanki tłuszczowej. Dlatego należy zachować umiar w jedzeniu czekolady, a także dokładnie czytać etykiety przed zakupem. Najbardziej wartościowe są te z najwyższą zawartością kakao oraz ze zdrowymi dodatkami (np. jagody goji). W poniższej tabeli przedstawiono wartość kaloryczną i odżywczą wybranych porcji różnych typów czekolad oraz wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT):
czekolada gorzka (min. 70% kakao) | 1 kostka, ok. 10 g | 60 | 4,6 | 0,5 | 0,5 | 22 | 0,8 | 4,3 |
czekolada mleczna | 2 kostki, ok. 8 g | 42 | 4,7 | 0,5 | 0 | 49 | 0,5 | 2,4 |
czekolada biała | 2 kostki, ok. 12 g | 68 | 6,8 | 0,5 | 0,5 | 44 | 0,8 | 4,2 |
czekolada gorzka z orzechami | 1 kostka, ok. 17 g | 97 | 7,6 | 1 | 0,5 | 20 | 1,4 | 6,8 |
czekolada deserowa z ksylitolem | 4 kostki, ok. 17 g | 91 | 4,7 | 0,5 | 1 | 12 | 1,6 | 8 |
Czekolada w menu diabetyka
Czekolada to bardzo kaloryczna przekąska, która znacząco wpływa na poziom cukru we krwi, kiedy jemy ją w większych ilościach. Cztery kostki czekolady podniosą glikemię o ok. 40 mg/dL. Trzeba zaznaczyć, iż czekolada wolno podnosi poziom cukru we krwi. Gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny (IG 22), glikemię szybciej więc podniesie czekolada mleczna (IG 49). Czekolady nie poleca się w przypadku wystąpienia hipoglikemii: będzie podnosić poziom cukru we krwi znacznie dłużej niż glukoza z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, który hamuje wchłanianie węglowodanów.
Na rynku dostępne są również czekolady bez dodatku cukru. Sacharoza jest w nich zastępowana przez ksylitol, stewię, erytrol lub inne substancje słodzące, dlatego mają one mniejszy wpływ na wzrost poziomu cukru we krwi. Takie słodkości często są bardziej kaloryczne niż te tradycyjne – zawierają więcej tłuszczu, który nadaje im lepszy smak. Należy również pamiętać, iż spożywanie środków słodzących w większych ilościach może być przyczyną biegunek, wzdęć oraz innych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Przy adekwatnie wyrównanej glikemii niewielka porcja czekolady nie wpłynie znacząco na poziom cukru we krwi (1-2 kostki podniosą glikemię o 20-30 mg/dL), a może poprawić nam samopoczucie! Pamiętajmy jednak o rozsądku w sięganiu po tego typu przekąski.
Przykładowy przepis z czekoladą dla diabetyka – pomysł na podwieczorek
Kakaowy krem bez cukru (dwie porcje)
- 200 ml mleka (2% tłuszczu)
- 200 g jogurtu naturalnego (2% tłuszczu)
- 2 łyżki żelatyny (ok. 15 g)
- 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 30 g)
- łyżeczka erytrolu (ok. 5 g)
- 2 łyżki kakao (ok. 20 g)
Żelatynę zalać 2-3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Mleko, kakao i erytrol podgrzać, a następnie dodać żelatynę i rozpuścić ją w mleku. Odstawić do wystudzenia, a następnie dodać jogurt i dobrze wymieszać. Deser przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Czas wykonania: ok. 140 minut
Wartość odżywcza porcji: 212 kcal, 1,5 WW, 2 WBT
O Diabdis
Diabdis to program opieki i wsparcia dla cukrzyków. W Diabdis czeka na Ciebie osobisty opiekun cukrzycowy, który będzie Ci towarzyszył i wspierał Twoje wysiłki w przejęciu kontroli nad cukrzycą. Do Twojej dyspozycji pozostaje także cały zespół specjalistów, nie tylko edukator, który odpowie na wszelkie pytania związane z cukrzycą, które przyjdą Ci do głowy, ale także grono ekspertów, którzy będą Cię wspierać: dietetyk, psycholog, trener personalny oraz lekarz diabetolog.