Jedzenie czekolady kojarzy się bardziej z tyciem niż odchudzaniem. Przeprowadzone badania wskazują jednak, iż ten słodki przysmak może odegrać istotną rolę w kontrolowaniu apetytu, a w konsekwencji wspomóc proces zrzucania nadprogramowych kilogramów.
Ciemna czekolada jest dobra dla jelit i może pomóc w utracie wagi
Spożycie niewielkiej ilości ciemnej czekolady przed posiłkiem wyzwala hormony, które wysyłają do mózgu sygnały mówiące o sytości. W rezultacie nie odczuwamy głodu i dostarczamy organizmowi mniejszą ilość kalorii niż „normalnie”.
Co więcej, czekolada zachowuje się niczym prebiotyk i sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach. Dzięki temu wpływa pozytywnie na metabolizm (ułatwia przyswajanie mikroelementów pochodzących z pożywienia) i pośrednio wspomaga pracę układu odpornościowego.
Ciemna czekolada stabilizuje poziom glukozy we krwi i zapobiega cukrzycy
Jedzenie ciemnej czekolady zawierającej duże ilości kakao poprawia metabolizm glukozy. Flawonoidy zawarte w tym przysmaku łagodzą stres oksydacyjny, który – według naukowców – jest jedną z głównych przyczyn insulinooporności. W rezultacie minimalizują prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu drugiego. Zwolennicy słodkości, którzy regularnie spożywali porcję kakaowego smakołyku (przynajmniej raz w tygodniu) były mniej narażone na zachorowanie (w porównaniu do osób rzadko jedzących czekoladę). Takie wnioski płyną z badań opublikowanych na łamach czasopisma naukowego „Appetite”.
Ciemna czekolada pomaga zachować młody wygląd
Flawonole zawarte w gorzkiej czekoladzie korzystnie wpływają także na wygląd. Poprawiają ukrwienie tkanek i zwiększają ich gęstość. W efekcie skóra jest bardziej odżywiona i nawilżona. Zyskuje też ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego (UV) odpowiedzialnego za przyśpieszenie procesów starzenia.