Czekolada odchudza? To możliwe. Poznaj też inne zalety słodkiego przysmaku

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gorzka czekolada Źródło: Pixabay / AlexanderStein


12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. To dobra okazja, by przypomnieć zalety tego słodkiego przysmaku. Okazuje się, iż warto po niego sięgać nie tylko od święta, ale także wtedy, gdy chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy. Sprawdź, czy znasz już wszystkie korzyści płynące z jedzenia czekolady.


Jedzenie czekolady kojarzy się bardziej z tyciem niż odchudzaniem. Przeprowadzone badania wskazują jednak, iż ten słodki przysmak może odegrać istotną rolę w kontrolowaniu apetytu, a w konsekwencji wspomóc proces zrzucania nadprogramowych kilogramów.


Ciemna czekolada jest dobra dla jelit i może pomóc w utracie wagi


Spożycie niewielkiej ilości ciemnej czekolady przed posiłkiem wyzwala hormony, które wysyłają do mózgu sygnały mówiące o sytości. W rezultacie nie odczuwamy głodu i dostarczamy organizmowi mniejszą ilość kalorii niż „normalnie”.


Co więcej, czekolada zachowuje się niczym prebiotyk i sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach. Dzięki temu wpływa pozytywnie na metabolizm (ułatwia przyswajanie mikroelementów pochodzących z pożywienia) i pośrednio wspomaga pracę układu odpornościowego.


Ciemna czekolada stabilizuje poziom glukozy we krwi i zapobiega cukrzycy


Jedzenie ciemnej czekolady zawierającej duże ilości kakao poprawia metabolizm glukozy. Flawonoidy zawarte w tym przysmaku łagodzą stres oksydacyjny, który – według naukowców – jest jedną z głównych przyczyn insulinooporności. W rezultacie minimalizują prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu drugiego. Zwolennicy słodkości, którzy regularnie spożywali porcję kakaowego smakołyku (przynajmniej raz w tygodniu) były mniej narażone na zachorowanie (w porównaniu do osób rzadko jedzących czekoladę). Takie wnioski płyną z badań opublikowanych na łamach czasopisma naukowego „Appetite”.


Ciemna czekolada pomaga zachować młody wygląd


Flawonole zawarte w gorzkiej czekoladzie korzystnie wpływają także na wygląd. Poprawiają ukrwienie tkanek i zwiększają ich gęstość. W efekcie skóra jest bardziej odżywiona i nawilżona. Zyskuje też ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego (UV) odpowiedzialnego za przyśpieszenie procesów starzenia.
Idź do oryginalnego materiału