Od wieków stosowany w kuchni jako dodatek nadający intensywny, korzenny smak. Znamy go zdecydowanie częściej jako dodatek do słodkich dań, jednak mało kto wie, iż stosuje się go również do przygotowywania dań mięsnych, pikantnych. Wykorzystywany był w medycynie chińskiej jako środek przeciwbólowy, leczono nim infekcje dróg moczowo-płciowych, bóle zębów, trądzik a choćby impotencję. Nasze babcie stosowały go jako antidotum w przypadku bólu brzucha, kolek czy nudności. w tej chwili rośnie jego popularność coraz bardziej i wraca do łask jako substancja mogąca znacząco wpływać na zdrowie.
O czym mowa? Czytaj dalej i sprawdź czy cynamon może przydać Ci się nie tylko do przygotowania szarlotki.
Cynamon i jego adekwatności lecznicze
Cynamon otrzymywany jest z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego.
Swoje niezwykłe adekwatności zawdzięcza zawartości olejku cynamonowego, który nadaje mu intensywny, korzenny zapach i smak.
Zastanówmy się, komu może przydać się cynamon i w jakich innych, nie związanych z gotowaniem sytuacjach warto go wykorzystać.
– Cynamon jako środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy. Pomocny w walce z przeziębieniami. Zdecydowanie warto włączyć go w okresie jesiennym, zwłaszcza u osób bardziej podatnych na infekcje, zakażenia bakteryjne. Działanie cynamonu może uchronić przed koniecznością zastosowania antybiotyku.
– Cynamon działa jako insulinomimetyk, czyli substancja z grupy związków uwrażliwiających tkanki na działanie insuliny. Doskonale sprawdzi się więc u osób z problemami z glikemią, insulinoopornych pacjentów, cukrzyków.
– Obniża ciśnienie krwi i poprawia parametry lipidogramu. Zdecydowanie warto włączyć go w dietę osoby z nadciśnieniem, miażdżycą, hipercholesterolemią, wysokimi trójglicerydami.
– Cynamon wykazuje silne działanie przeciwzapalne, redukuje ilość wolnych rodników, których zbyt duży poziom w organizmie generuje rozwój wielu chorób o podłożu zapalnym, między innymi miażdżycy, nowotworów. Chorób autoimmunologicznych takich jak Hashimoto, łuszczyca, choroba Leśniowskiego-Crohna.
– Cynamon sprawdzi się u osób odchudzających się, ze względu na jego adekwatności zmniejszające wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim.
– Cynamon intensyfikuje transport składników odżywczych takich jak glukoza, kreatyna, aminokwasy, witaminy, minerały, dlatego według nas jest nieodłącznym elementem diety sportowca chcącego poprawić swoje wyniki i usprawnić regenerację potreningową.
– Cynamon dla osób odchudzających się, ale również dla tych, którzy chcą zwiększyć masę ciała.
Dlaczego? Owszem, jak pisałyśmy wyżej, reguluje gospodarkę węglowodanową co sprawdzi się między innymi u osób odchudzających się, ale w stosowany w większych ilościach (np. w formie ekstraktu) wzmaga apetyt.
– Cynamon zmniejsza bóle stawowe, zwłaszcza o ile połączymy go z miodem. Sprawdzi się u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
– Cynamon w walce z cellulitem. Dzięki jego niezwykłym adekwatnościom ujędrniającym i ściągającym znalazł zastosowanie w kosmetyce. Rozgrzewające działanie cynamonu wykorzystuje się w kąpielach.
– Olejek cynamonowy stosowany w walce z trądzikiem. Stosowany zewnętrznie w stanach zapalnych skóry wykazuje działanie ściągające, kojące, ujędrniające i rozjaśniające.
Zmniejsza stany zapalne skóry, likwiduje ropne wypryski i zapobiega powstawaniu nowych. Warto kilka kropli olejku cynamonowego dodać do kremu do twarzy lub balsamu do ciała. Wskazane jest również stosowanie go miejscowo na zmiany pojawiające się na skórze. W domowych warunkach świetnie sprawdzi się maseczka z cynamonem. Jak ja zrobić? Dwie łyżki cynamonu dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami miodu i nałóż na skórę twarzy na około pół godziny, następnie zmyj ciepłą wodą.
Przeciwwskazania do stosowania
Jak w przypadku opisywanej przez nas ostatnio czarnuszki, tak również w przypadku cynamonu istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania. W myśl zasady, iż nie substancja ale dawka czyni truciznę, pamiętajmy, iż zbyt duże dawki cynamonu mogą być szkodliwe dla pewnych osób.
Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Nadmierne spożywanie cynamonu, czy ekstraktu z niego może doprowadzać w perspektywie czasu do problemów z wątrobą i nerkami, dlatego osoby narażone na te problemy powinny zwrócić na to szczególną uwagę. Ponadto na nadużywanie cynamonu powinny uważać osoby ze skłonnością do krwotoków i chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego. Również osoby, u których stosowanie cynamonu wiąże się z objawami typowymi dla alergii (świąd skóry, wysypki, duszności) powinny go unikać. Jak w przypadku większości ziół i przypraw, tak również i w tej sytuacji, szczególną ostrożność zachować powinny kobiety w ciąży ze względu na możliwość występowania skurczów, a choćby przedwczesnych porodów.
Warto „przemycać” cynamon do dań na słodko takich jak owsianki, omlety, zdrowe ciasta. Będzie dodawał wiele cennych adekwatności okołotreningowym smoothie w diecie osoby aktywnej fizycznie. Nasi pacjenci, zwłaszcza Ci, u których występują problemy z glikemią, a więc zdecydowana większość, znają cynamon bardzo dobrze. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy, doda jej słodkiego smaku, dlatego osoby mające trudność z rezygnowaniem ze słodzenia mogą zastąpić cukier cynamonem.