Cukinia panierowana. Wystarczy cukinia i jeszcze dwa składniki

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Cukinia panierowana Źródło: Shutterstock / Ollphotograph


Cukinia panierowana to prosta przekąska, ale warzywo przygotowane w tej wersji może też być dodatkiem do obiadu. Zrobienie chrupiących krążków zajmie ci 20 minut.


Cukinia to jedno z najtańszych sezonowych warzyw. W sierpniu i wrześniu można ją kupić dosłownie wszędzie. Jest idealnym składnik do leczo, można z niej zrobić placki i zajadać się nią na surowo. My dziś proponujemy prostą, ale bardzo smaczną przekąskę z cukinii.


Panierowana cukinia – na co zwrócić uwagę


Panierowanie cukinii jest dziecinnie proste, bo tak naprawdę wystarczy cukinia, jajko oraz bułka tarta. Warzywo trzeba pokroić w dość grube plastry (1-1,5 cm) i doprawić solą oraz pieprzem. Przy smażeniu najważniejsze jest, aby olej był dobrze rozgrzany – chodzi o to, aby cukinia się pięknie zezłociła, ale nie należy trzymać jej na patelni zbyt długo. Chodzi o to, aby krążki pozostały jędrne i lekko chrupiące w środku.


Do panierki można dodać tarty parmezan (lub inny podobny ser). Można też eksperymentować, dodając do panierki przyprawy – np. słodką i ostrą paprykę. Ważne, aby po usmażeniu odsączyć cukinię na papierowym papierze z nadmiaru tłuszczu.


Jak podawać panierowaną cukinię?


Ta prosta przekąska może być wykorzystana na wiele sposobów. Przede wszystkim można się nią zajadać od razu po usmażeniu, wystarczy tylko ulubiony sos (np. sos czosnkowy) i smaczna przegryzka do oglądania serialu czy meczu gotowa. Ale cukinia w tej wersji to także znakomity dodatek do obiadu. Tu z kolei może pełnić rolę zarówno dodatku do mięsa, jak i to mięso zastąpić przy obiadach wegetariańskich. Panierowana cukinia z powodzeniem zagra rolę warzywnych kotlecików, które można podać np. z ziemniakami i mizerią. Cukinia w panierce na zimno może być z kolei dodatkiem do kanapek czy sałatek (np. na bazie ziemniaków).
Idź do oryginalnego materiału