Croissant z szynką na śniadanie. Dowiedz się, dlaczego warto jeść śniadania „na słono”

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Croissant z szynką Źródło: Unsplash


Jeśli znudziły ci się słodkie śniadania, przygotuj śniadanie „na słono”. Jednym z ciekawych pomysłów jest przygotowanie – zamiast tradycyjnej bułki – pysznego pożywnego croissanta z szynką. Dowiedz się, jakie jeszcze składniki powinny się naleźć w tej kanapce.


Rozpoczęcie nowego dnia zdrowym i smacznym śniadaniem to jeden z warunków, abyśmy czuli się pełni energii i mieli pozytywne nastawienie do życia. Najgorszym wyborem jest ominięcie śniadania, ale istotny jest również rodzaj śniadania.


Dlaczego śniadanie „na słono” jest dobre dla organizmu?


Jak twierdzi biochemiczka Jessie Inchauspé, znana w sieci jako @glucosegoddess (obserwuje ją na Instagramie 2,5 mln osób), warunkiem dobrego samopoczucia i zdrowia jest zjedzenie śniadania „na słono”. Śniadanie „na słodko” bowiem dostarcza nam dużo przyjemności, bo cukier wyzwala dopaminę w mózgu, jednak daje nam mniej energii niż śniadanie „na słono”. Według biochemiczki, jeżeli zjesz słodkie śniadanie, wejdziesz w całodzienny cykl szkodliwych dla organizmu skoków insuliny i ciągłego poczucia głodu. Natomiast śniadanie „na słono” zapewnia uczucie sytości i utrzymuje poziom glukozy na stabilnym poziomie. Takie śniadanie powinno koniecznie zawierać białko pochodzące z jajek, ryb czy mięsa, warzywa dostarczające błonnika i zdrowy tłuszcz typu oliwa z oliwek czy pasta sezamowa. Może ono również zawierać węglowodany, jednak z dodatkiem białka i błonnika będą one wywoływać mniejsze skoki glukozy.


Jedną z przyjemności dobrego śniadania jest smaczne i świeże pieczywo. Wypiekiem, który chyba najbardziej kojarzy nam się ze śniadaniem, jest chrupiący i pyszny rogalik. Croissant to odmiana rogalika, który wypieka się z ciasta francuskiego. Jak twierdzi mistrz cukiernictwa Daniel Alvarez, dobry croissant ma smakować i pachnieć masłem, być lekki i chrupiący. Jego zewnętrzna warstwa powinna mieć intensywnie złoty kolor, choćby lekko skarmelizowany. W środku croissant powinien być delikatnie kremowy i napowietrzony. W Polsce jest coraz więcej piekarni oferujących pyszne croissanty, jeżeli więc takiego znajdziecie, przygotujcie pyszną kanapkę „na słono” z croissantem. Takie kanapki są popularne zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich.


Przygotuj croissanty na kilka sposobów


Włoski. Składniki: ser mozzarella, pomidory, opcjonalnie plaster szynki parmeńskiej, świeża bazylia, oliwa z oliwek


Croissanta przekrój na pół. Mozzarellę i pomidora pokrój w plastry. Obłóż croissanta mozzarellą i pomidorami, dodaj plaster szynki, udekoruj listkami bazylii i polej odrobiną dobrej oliwy extra virgin. Posyp świeżo mielonym pieprzem.


Skandynawski. Składniki: wędzony łosoś, serek kanapkowy, kiełki pora lub rzodkiewki, koperek, olej lniany.


Croissanta przekrój na pół. Posmaruj serkiem kanapkowym i połóż na nim plastry wędzonego łososia. Posyp obficie kiełkami i koperkiem, skrop lekko olejem lnianym.


Polski. Składniki: jajo gotowane na twardo, szynka wędzona, masło, ogórek małosolny lub rzodkiewka.


Croissanta przekrój na pół. Posmaruj masłem, połóż plaster szynki i plastry jajka na twardo. Dodaj plasterki ogórka małosolnego lub rzodkiewki. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
Idź do oryginalnego materiału