Codziennie jedzą tę zupę i dożywają 100 lat. Rosół nie może się z nią równać

zdrowie.interia.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Interia.tv


Mieszkańcy Ikarii, jednej z niebieskich stref, mają swoją "herbatkę długowieczności" składającą się z trzech składników - mniszka lekarskiego, szałwii i rozmarynu. Mieszkańcy innej niebieskiej strefy, regionu Barbagia na Sardynii, mają z kolei swoją "zupę długowieczności". Często pojawia się ona na stołach również w innych regionach Włoch, często też poza nimi, jednak w Polsce rzadko lub prawie wcale. Co kryje się pod określeniem "zupa długowieczności"? Z jakich składników się ją przygotowuje? Jakie adekwatności się jej przypisuje? Wyjaśniamy.


Co jedzą i jak jedzą mieszkańcy niebieskich stref?


Na liście ośmiu nawyków, które wydłużają życie, obok m.in. regularnej aktywności fizycznej, dbania o higienę snu, niepalenia papierosów oraz stronienia od alkoholu, znalazło się oczywiście również miejsce dla utrzymywania zdrowej diety. Badacze, którzy przyglądają się nawykom mieszkańców niebieskich stref, czyli regionów, w których ludzie dożywają 100 lat lub więcej, zauważają, iż podstawą ich diety są przede wszystkich świeże warzywa i owoce, które nierzadko sami uprawiają. Stulatkowie z niebieskich stref sięgają też chętnie po produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona, stawiają na zdrowe tłuszcze (np. oliwę), a mięso chętnie zamieniają na ryby i rośliny strączkowe. Jedzą różnorodnie, kierując się sezonowością produktów. Piją głównie wodę i ziołowe napary, ale też kawę. Pozwalają sobie również na wino, jednak w rozsądnej ilości. Nie objadają się, jedzą niespiesznie, ciesząc się posiłkiem i czasem z bliskimi przy stole. Reklama


Region Barbagia na Sardynii - niebieska strefa. Jak żyją tamtejsi mieszkańcy?


Za jedną z niebieskich stref jest uznawany region Barbagia na Sardynii. Oprócz niego do niebieskich stref zalicza się półwysep Nicoya w Kostaryce, miasto Loma Linda w Kalifornii, wyspę Okinawa w Japonii oraz grecką wyspę Ikaria. Amerykański dziennikarz Dan Buettner, zwany przez niektórych specjalistą od długowieczności, studiujący życie mieszkańców niebieskich stref, swego czasu zwrócił uwagę: "Statystycznie kobiety żyją dłużej niż mężczyźni. W Ameryce na każdego męskiego 100-latka mamy pięć 100-letnich kobiet. Jednak na Sardynii ta proporcja wynosiła 1:1, jest tu najwięcej stuletnich mężczyzn na świecie".


Barbagia to najwyżej położony rejon Sardynii. Górzyste ukształtowanie terenu zmusza codziennie mieszkańców do większego wysiłku w porównaniu do osób zamieszkałych na nizinach. Poza tym wiele tamtejszych domów ma kilka pięter, dzięki czemu każdego dnia pokonują oni dodatkowo kilkadziesiąt schodów (wszyscy, którym się wydaje, iż to nieznaczący szczegół, są w błędzie; sprawdź: W jakim stanie jest twoje serce? "Test schodów" gwałtownie da odpowiedź). To zapewnia im odpowiednią dawkę ruchu, czyni ich sprawniejszymi i zdrowszymi. O chorobach słyszy się tu naprawdę rzadko.


Dieta mieszkańców regionu Barbagia, jak zwraca uwagę Buettner, jest wyjątkowo prosta i chuda, choćby jak na standardy śródziemnomorskie. Mięso pojawia się na stołach zaledwie raz w tygodniu, zwykle w niedzielę. Warzywa, w tym warzywa strączkowe, i owoce pochodzą z ich ogródków, więc mają pewność, iż to, co jedzą, jest najlepszej jakości. Piją kozie mleko, lubią ser pecorino i pieką własne chleby (stawiają na pieczywo razowe). Potrawy, jakie przyrządzają, są te same od pokoleń. Sardynia to także wino odmiany cannonau, bogate we flawonoidy (uważa się, iż zawiera ich dwa-trzy razy więcej niż inne wina). Zdarzało się, iż niektórzy stulatkowie to właśnie kieliszkowi dobrego wina spożywanemu każdego dnia przypisywali tak dobre samopoczucie.
Większość stuletnich mężczyzn zamieszkujących Sardynię, o których wspomnieliśmy, w przeszłości trudniła się pasterstwem. Żyli blisko natury i bez stresu. "Mężczyźni na Sardynii pracują, ale tą pracą się nie stresują" - zauważa Buettner.
Podstawową wartością jest tam wspólnota, a jej budulcem rodzina. Seniorzy biorą aktywny udział w życiu rodzinnym i mogą liczyć na opiekę dzieci oraz wnuków. Ludzie chętnie ze sobą przebywają, rozmawiają, żartują (Sardyńczycy mają dość cyniczne poczucie humoru). Nie spieszą się. Znajdują czas na odpoczynek i modlitwę.


"Zupa długowieczności", którą jedzą mieszkańcy Sardynii


Jak wskazuje Buettner, który w jednej ze swoich książek zgromadził 100 przepisów na dania mające zapewniać długowieczność (inspirowane miejscami na świecie, gdzie ludzie żyją najdłużej), mieszkańcy regionu Barbagia i w ogóle Sardynii chętnie zajadają się jedną zupą - zupą minestrone.


Zupa minestrone to tradycyjna włoska zupa znana z bogatego smaku i dużej ilości warzyw. Jak podaje Buettner, to "obfite danie spożywane codziennie na lunch przez niektóre z najdłużej żyjących rodzin na świecie zamieszkujących Sardynię".
"Na Sardynii miałem szczęście spotkać rodzinę Melis, która jest najstarszą rodziną w historii wpisaną do Księgi Rekordów Guinnessa. Jest to dziewięcioro rodzeństwa, których łączny wiek wynosił 851 lat (najstarsza osoba miała 109 lat). Codziennie ich lunch wyglądał tak: chleb na zakwasie, kieliszek wina odmiany cannonau i wyjątkowa zupa minestrone" - wspominał.


Zupa minestrone - jakie składniki?


Zupa minestrone to przede wszystkim świeże, sezonowe warzywa (dobór warzyw można dowolnie modyfikować), fasola, a choćby kilka jej rodzajów, makaron (na Sardynii jest to makaron fregola sarda, jak najbardziej można użyć innego), a także zioła i przyprawy. Jest mnóstwo wersji minestrone, dlatego nie podamy jednego przepisu. Poza tym przepis można dostosować do tego, co akurat ma się pod ręką, oraz jakie potrawy i smaki się lubi. Wymienimy jednak ważniejsze składniki, których w swojej wersji minestrone z Sardynii użył Buettner.
Składniki, których można użyć do przygotowania minestrone, to m.in.:
ciecierzyca (znana jako fasola garbanzo),biała fasola,fasola pinto lub czerwona,ziemniaki,cukinia,kapusta,fasolka szparagowa,kalafior,brokuły,pomidory,marchewka,seler,cebula,czosnek,liść laurowy,oregano,czerwony lub czarny pieprz,oliwa.
Przypominamy, iż wybierając warzywa, należy kierować się sezonowością. Kluczem jest również dobrej jakości bulion. W zależności od upodobań może to być zarówno bulion warzywny, jak i mięsny, jednak mieszkańcy Sardynii częściej decydują się na pierwszą opcję.


Zupa minestrone - adekwatności


Minestrone to smaczna, gęsta i sycąca zupa, często podawana jako pełne danie. Wystarczy niewielka porcja, by zaspokoić głód. Co więcej, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jak zauważają eksperci, większość z nas nie je zalecanej ilości warzyw, a minestrone to świetny sposób, by zebrać różnorodne warzywa na jednym talerzu.


Mówi się, iż jednym z kluczy do długowieczności jest fasola. Dodanie filiżanki fasoli dziennie do diety może wydłużyć oczekiwaną długość życia choćby o kilka lat. Wszystkie rodzaje fasoli charakteryzują się dużą zawartością białka oraz błonnika. Są też źródłem witamin, zwłaszcza witamin z grupy B. Zmniejszają ryzyko chorób serca, wykazują działanie przeciwnowotworowe, sprzyjają utracie masy ciała. Minestrone jest też bogate w błonnik, który pomaga zachować zdrowie jelit (a zdrowe jelita są niezwykle istotne dla zdrowia fizycznego i psychicznego).
Ziemniaki są np. źródłem węglowodanów i prawdziwą skarbnicą potasu. Dostarczają też witaminy C. Zawierają ponadto pełnowartościowe białko i błonnik pokarmowy. Cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo, zawiera witaminę A, witaminę C, ma adekwatności odkwaszające i pozytywny wpływ na przemianę materii. Kapusta z kolei zawiera witaminę C i potas, przeciwdziała stanom zapalnym.
Minestrone, według dietetyków, świetnie odżywi organizm. Spróbuj i podawaj np. zamiast tradycyjnej pomidorowej czy rosołu.
Źródła:
https://danbuettner.com/recipes/blue-zones-minestrone/
https://www.eatingwell.com/longevity-expert-swears-by-minestrone-soup-8414176
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału