Tradycyjne pączki przygotowuje się na bazie jajek, mąki i drożdży. Można wyrabiać je manualnie, ale również w mikserze. Nie wpływa to na ich jakość. Powinny mieć odpowiednią konsystencję: nie mogą być ani za rzadkie, ani zbyt gęste. Ważne jest natomiast, jakiego rodzaju mąki użyjecie do przygotowania karnawałowych pączków.
Jaką mąkę wybrać na pączki, żeby nie były „kluchowate”?
Od rodzaju mąki zależy, czy pączki będą lekkie i puszyste, czy raczej „ciężkie i kluchowate”. Do tych wypieków najlepiej nadaje się mąka pszenna 450. Mąka pełnoziarnista, orkiszowa czy inny miks nie nadają się do robienia pączków – uważają kulinarni eksperci.
Ciasto na pączki musi wyrosnąć
Jeśli chcesz przygotować pyszne pączki, które będą zachwycały smakiem, nie zapomnij, iż ciasto powinno „rosnąć” dwa razy. Pomijanie tego etapu jest dużym błędem. Ciasto na pączki musi być dobrze napowietrzone, trzeba dać mu więc czas, żeby pęcherzyki powietrza mogły się równomiernie „rozejść” po powierzchni masy. Wyrobione ciasto należy więc odstawić w misce na 1,5 godziny. Najlepiej przykryć je czystą ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu lub nakryć kołdrą lub kocem. Po uformowaniu pączków trzeba znowu pozwolić im wyrosnąć. Tym razem przez pół godziny. Dopiero wtedy nadają się do smażenia. Pączki z tak przygotowanego ciasta smakują znakomicie.
Wypróbuj przepis na domowe pączki