Można się nimi zajadać na surowo, dodawać je do deserów i dekorować nimi letnie dania, a można też zrobić pyszne ciasto, jagodzianki abo pierogi. Jagody to jedne z najbardziej wdzięcznych owoców do wykorzystania w kuchni. A do tego bardzo zdrowe!
Pięć sprawdzonych przepisów na dania z jagodami
Pracochłonne jagodzianki, proste ciasto albo szybki koktajl na odchudzanie. Wypróbuj nasze przepisy na dania z jagodami.
O czym pamiętać przygotowując jagody?
Leśne jagody zawsze trzeba dobrze opłukać przed jedzeniem. To szczególnie ważne, jeżeli nie zamierzasz poddawać ich obróbce termicznej. Na leśnych jagodach mogą znajdować się bowiem jaja tasiemca, które wywołują groźną dla człowieka chorobę bąblowicę. Jak myć jagody, aby uniknąć zakażenia? Najlepiej myć owoce mniejszymi partiami i przepłukać kilkukrotnie. Warto wiedzieć, iż jaja bąblowca giną w temperaturze 60 stopni Celsjusza. To oznacza, iż jedzenie jagodzianek, ciast, pierogów czy jagodowych przetworów jest całkowicie bezpieczne.
Leśne jagody można mrozić i w każdym z naszych przepisów możesz też wykorzystać jagody mrożone. Przed mrożeniem jagody należy opłukać i osuszyć (na przykład na ręczniku papierowym). Dopiero tak przygotowane przekładać do pojemników lub woreczków do mrożenia. To ważne, aby nie mrozić mokrych jagód, bo posklejają się, tworząc bryły. jeżeli mrozisz jagody w konkretnym celu – np. wiesz, iż będziesz z nich robić ciasto, pierogi albo mrozisz je na koktajl, warto od razu podzielić owoce na porcje pod konkretne przepisy.