Co zrobić z ciasta filo? Przepis na chrupiące cygaretki ze szpinakiem i serem halloumi

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto filo ze szpinakiem i serem halloumi Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Chrupiące ciasto filo, sezam, szpinak i wyrazisty ser halloumi. Z tych składników zrobisz obłędnie pyszne cygaretki. – Na każdej imprezie i spotkaniu ze znajomymi znikają w mgnieniu oka – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.


Bardzo cieniutkie ciasto filo kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią grecką i kuchnią bałkańską. – Ciasto filo można wykorzystać zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Znamy je chociażby ze słodkiej baklawy – mówi Leszek Wodnicki. W marketach bez trudu można dostać gotowe płaty ciasta filo i takie wykorzystujemy w przepisie.


Cygaretki z ciasta filo


– Zawijane cygaretki z ciasta filo można przyrządzać ze słodkim albo wytrawnym nadzieniem. Ja proponuję, aby wykorzystać do tego wyrazisty farsz ze szpinaku i sera halloumi. Ale np. w Grecji jadłem pyszne cygaretki z ciasta filo z nadzieniem tylko serowym. Tu każdy może sobie wybrać to, co jemu akurat pasuje – mówi Leszek Wodnicki.


Jak podkreśla, to idealna przekąska na przyjęcia, bankiety i spotkania ze znajomymi. – Moja rada jest taka, aby przygotować sobie cygaretki wcześniej, a potem tylko na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika. Cygaretki można wprawdzie podawać na zimno, ale ja zdecydowanie bardziej wolę je na ciepło – mówi kucharz.


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału