Awokado można jeść na wiele sposobów. Najprościej: wystarczy po prostu pokroić je w plasterki i położyć na pieczywie (miękkie i kremowe odmiany można wręcz rozsmarować niczym masło). Dobre awokado wystarczy posypać szczyptą soli i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Ale awokado, ze względu na swój delikatny smak i wyjątkową konsystencję, daje ogromne możliwości wykorzystania tego owocu w kuchni.
7 pomysłów na dania z awokado
Awokado to idealny dodatek do sałatek, sosów i koktajli. Ale może też w daniu zagrać główną rolę.
Jak wybrać dobre awokado?
Jeśli lubisz awokado, to z pewnością znasz ten ból: piękny z pozoru owoc po przekrojeniu jest czarny w środku i nadaje się tylko do wyrzucenia. Nie ma jednej i pewnej reguły, jak wybrać idealne awokado, ale warto pamiętać o kilku zasadach. Na półkach w polskich sklepach najpopularniejsze są dwie odmiany: kremowa Hass i twardsza Fuerte. Dobre awokado powinno mieć zdrową skórkę i nie powinno być poobijane. Awokado Hass ma charakterystyczną ciemnozieloną, lekko fioletową barwę. Przy nacisku powinno być lekko miękkie, ale nie puste w środku! jeżeli sięgasz po awokado Fuerte zwróć uwagę, aby skórka miała ładny, zielony kolor i nie była gąbczasta w dotyku.
Jeśli masz taką możliwość, warto sprawdzić kolor owocu pod szypułką – trzeba ją wtedy zwyczajnie oderwać (przy zapakowanym awokado niestety nie ma takiej możliwości). Kolor pod szypułką awokado powinien być jasnozielony, bez żadnych ciemnych plam i przebarwień. jeżeli kupione awokado jest zbyt twarde, trzeba dać mu kilka dni, aby mogło spokojnie dojrzeć.