Co zdrowsze – koper czy szczypior? Pojedynek zielonych gigantów

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Szczypior Źródło: Pexels / alleksana


Ile razy stoisz na bazarze albo w sklepie przy półce z warzywami i zastanawiasz się co wybrać – koper czy szczypior. Sprawdzamy ich adekwatności zdrowotne.


adekwatności prozdrowotne szczypiorku
adekwatności prozdrowotne kopru
Wartości odżywcze szczypiorku
Wartości odżywcze kopru
Lepszy szczypior czy koperek?
Jak uprawiać koper i szczypiorek na parapecie?


Szczypiorek i koperek nadają się jako dodatek do sałatek, twarożków czy kanapek. Mogą też pełnić rolę dekoracyjną. Smak szczypiorku jest ostrzejszy niż kopru. Po zjedzeniu tego pierwszego czujemy w ustach charakterystyczny zapach siarki. Warzywa te mogą być wykorzystywane również w formie suszonej – jako przyprawy, zwłaszcza jako zamienniki soli.


W ziołolecznictwie stosuje się owoce kopru, a w kuchni jego ziele. Jego pędy używane są do przygotowywania kiszonek. Olejek koperkowy wykorzystywany jest w kosmetyce np. do higieny jamy ustnej, perfum, mydeł, past do zębów. Doskonale znana jest też herbata koperkowa.


Właściwości prozdrowotne szczypiorku


Szczypiorek wykazuje działanie bakteriobójcze. Dodatkowo:


wzmacnia odporność organizmu,


obniża ciśnienie krwi,


wspomaga układ trawienny,


obniża poziom złego cholesterolu LDL,


ma adekwatności przeczyszczające.


Właściwości prozdrowotne kopru


Koperek jest niezastąpiony w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Ponadto warzywo to:


wspomaga procesy trawienne,


łagodzi migreny,


wzmacnia odporność,


pomaga zwalczać infekcje,


obniża ciśnienie krwi,


u małych dzieci łagodzi kolki i trudności z trawieniem,


wspomaga proces odchudzania.


Wartości odżywcze szczypiorku


To można znaleźć w 100 g szczypiorku:


Wartość energetyczna – 35 kcal


Białko – 3,27 g


Tłuszcze – 0,73


Węglowodany – 4,35 g


Błonnik – 2,5 g


W te mikroelementy bogaty jest szczypior:


Fosfor – 58 mg


Potas – 296 mg


Sód – 3 mg


Wapń – 92 mg


Magnez – 42 g


Cynk – 0,56 mg


Miedź – 0,157 mg


Selen – 0,9 mg


Żelazo – 1,6 mg


Zawartość witamin w szczypiorku:


B1 – 0,078 mg


B2 – 0,115 mg


B3 (PP, niacyna) – 0,647 mg


B5 (kwas pantotenowy) – 0,324 mg


C – 58 mg


B6 – 0,138 mg


A – 218 mg


K – 212 mg


Wartości odżywcze kopru


To można znaleźć w 100 g koperku:


Wartość energetyczna – 43 kcal


Białko – 2,8 g


Tłuszcze – 0,4 g


Węglowodany – 6,1 g


Błonnik – 3,3 g


W te mikroelementy bogaty jest koperek:


Fosfor – 66 mg


Potas – 738 mg


Sód – 61 mg


Wapń – 208 mg


Magnez – 55 mg


Żelazo – 6,59 mg


Zawartość witamin w koperku:


A – 350 mg


E – 0.20 mg


C – 85,0 mg


B1 – 0,058 mg


B3 – 1,57 mg


B9 – 150 mcg


Lepszy szczypior czy koperek?


Oba warzywa są niskokaloryczne, choć koper jest nieco bardziej kaloryczny od szczypiorku, co jest związane z większą zawartością węglowodanów. Ma też w sobie więcej błonnika. Z kolei szczypior ma w sobie więcej białka.


Szczypior zawiera bardzo dużo witaminy A oraz K, która odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi i świetnie wpływa na kości. Zawiera sterole roślinne, które – spożywane w odpowiednich ilościach – zmniejszają wchłanianie cholesterolu z pożywienia. Właśnie dlatego mówi się o tym, iż spożywanie szczypiorku zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki dużej zawartości potasu hamuje tworzenie się kamieni nerkowych. I jeszcze jedna bardzo dobra informacja dotycząca roślin czosnkowatych, do których należy szczypiorek. Spożywanie ich w dużych ilościach ze względu na zawartość związków siarkowych, polecane jest w profilaktyce raka prostaty, przełyku i żołądka.


Natomiast koper jest cennym źródłem witaminy C, co wpływa na poprawę odporności, neutralizuje wolne rodniki i przyspiesza gojenie się ran. Ma dużo więcej potasu, który poprawia koncentrację. Ponadto ekstrakt z kopru może obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów. Nie jest obojętne, iż koper zawiera dużo witaminy B9, która poprawia pracę układu krwionośnego i nerwowego. To warzywo ma adekwatności antyseptyczne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarta w nim witamina A jest ważna dla utrzymania prawidłowego wzroku.


Skład witamin i składników odżywczych przemawia na korzyść kopru, choć oba warzywa są bardzo zdrowe. Aby spełniły swoją funkcję, trzeba jeść je w dużych ilościach – zarówno łyżka szczypiorku, jak i kopru, waży tylko 5 g.


Jak uprawiać koper i szczypiorek na parapecie?


Zarówno koper jak i szczypiorek możesz wyhodować w swoim domu. Najlepiej zrobić to w doniczce, a choćby w kubeczku po jogurcie. Trzeba jednak pamiętać, aby na spodzie wybranego naczynia zrobić dziurki. Najlepiej wsypać ziemię, w ostateczności wilgotną watę lub ligninę.


Jeśli chcesz wyhodować szczypior, do ziemi musisz wsadzić cebulki. Posadź je blisko siebie. Następnie przysyp je ziemią do ¾ wysokości cebulki, tak, aby nad ziemią pozostał zaczątek szczypiorku. Po umieszczeniu cebulek w podłożu należy podlać roślinę wodą. Szczypiorek powinien pojawić się po około tygodniu.


Koper również możesz wyhodować na parapecie. Podstawą są oczywiście nasiona kopru, które musisz umieścić w płaskim naczyniu (o wysokości około 3 cm). Do naczynia wsyp ziemię, a do niej koperek. Następnie postaw miseczkę na słonecznym parapecie. Po regularnym podlewaniu, po około miesiącu, powinny pojawić się młode pędy kopru.


Porównując uprawę kopru i szczypiorku, w domowych warunkach łatwiej wyhodować ten drugi.
Idź do oryginalnego materiału