Dżemy z warzyw wciąż są dla wielu osób zaskoczeniem. Przywykliśmy do robienia przetworów na bazie owoców – truskawek, porzeczek, brzoskwiń itp. Warto jednak przełamać kulinarną rutynę i otworzyć się na nowe smaki. Ja tak zrobiłam i nie żałuję. Udało mi się stworzyć niecodzienny przysmak, który przypadł do gustu całej rodzinie. Pokochali go też moi znajomi i przyjaciele. Zresztą wcale się temu nie dziwię. Dżem jest pyszny. W dodatku ma przyjemny, orzeźwiający aromat. Doskonale pasuje zarówno do pieczywa, jak i naleśników.
Jak zrobić orzeźwiający dżem z warzyw?
Głównym składnikiem tego dżemu jest zielony ogórek. Łączę go z cytryną i ogórkiem, dzięki czemu przysmak nabiera ciekawego, orzeźwiającego smaku. jeżeli chcesz nadać mu bardziej cytrusowego charakteru, wzbogać wskazany przepis o pomarańczę. Możesz wykorzystać do przygotowania przetworu również kilka gałązek świeżej mięty. Pamiętaj, by usunąć je, zanim przelejesz dżem do słoików.