Co powinny jeść kobiety, aby mieć piękną skórę? Dowiedz się, co radzi wizażystka celebrytek

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Dojrzała kobieta przed lustrem Źródło: Shutterstock / insta_photos


Stan naszej skóry, szczególnie w okresie dojrzałości to efekt genów, trybu życia i stosowanej diety. W każdym momencie możemy jednak wpłynąć na lepszy wygląd naszej cery nie tylko poprzez pielęgnację zewnętrzną, ale poprzez adekwatną dietę. Dowiedz się, jakie składniki odżywcze muszą być uwzględnione w twojej diecie, aby pięknie wyglądać.


Zmiany w stanie naszej skóry związane z wiekiem, w tym powstawanie zmarszczek czy zmiany w owalu twarzy są nieuniknione, ale zawsze mamy wpływ, aby poprzez odpowiednie zachowania prozdrowotne ograniczać ich działanie. Kasia Wrona, wizażystka pracująca z aktorkami i celebrytkami w Polsce i w USA, w książce „Makijażowy anti-aging” radzi, aby zadbać o odpowiednią ilość snu, nie zapominać o aktywności fizycznej, ale również zadbać o dietę. Według ekspertki istnieją bowiem zasady związane z odżywianiem, które tak naprawdę warto stosować niezależnie od wieku. Oprócz zadbania o skórę poprzez odpowiednie jej oczyszczanie, nawilżanie i odżywianie, zastosuj poniższe zasady w swojej diecie.


5 zasad odżywiania dobrego dla skóry


Zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu, czyli dostarczaj organizmowi ok. 30 ml wody na 1 kg masy ciała. Oznacza to, iż osoba ważąca 65 kg powinna wypić ok. 1,9 litra wody dziennie, czyli ok. 8 szklanek. Ze względu na to, iż z wiekiem możemy odczuwać zmniejszone pragnienie, warto zastosować jakiś system przypominający o regularnym piciu wody, np. napełniać rano butelkę wodą i starać się wypić ją do wieczora. Woda występuje również w pokarmach, szczególnie w owocach i warzywach czy zupach, co częściowo również możemy doliczyć do dziennego bilansu.


Dostarcz organizmowi odpowiedni zestaw witamin szczególnie C, A i E, które są niezbędne dla ładnego wyglądu cery. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, a więc zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się skóry, a dodatkowo bierze udział w syntezie kolagenu, którego z wiekiem ubywa w skórze oraz wpływa korzystnie na likwidację przebarwień. Źródłem witaminy C są owoce i warzywa, a najwięcej znajdziemy jej w porzeczkach, natce pietruszki i w jarmużu. Witamina A z kolei jest bardzo ważna dla skóry, bo odpowiada za jej stan nawilżenia i natłuszczenia oraz regenerację. Jej brak powoduje wysuszenie skóry i jej łuszczenie. Doskonałym źródłem witaminy A są suszone morele, marchewka i papryka. Witamina E nazywana jest choćby witaminą młodości, gdyż działa wygładzająco i nawilżająco. Znajdziesz ja w oleju słonecznikowym, orzechach laskowych, pestkach dyni czy migdałach.


Nie zapomnij o składnikach mineralnych. Dla zachowania młodej i promiennej cery szczególnie korzystne są cynk, selen oraz krzem. Te pierwiastki znajdziemy w orzechach i nasionach, pieczywie pełnoziarnistym czy jajkach. Kasia Wrona zaleca również picie herbatki z pokrzywy, aby dostarczyć organizmowi cennego krzemu.


Dieta, która ma być korzystna dla skóry, musi również bazować na zdrowych tłuszczach nienasyconych i ograniczać produkty bogate w tłuszcze odzwierzęce na rzecz tych, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, gdyż regulują one gospodarkę lipidową skóry, wpływając na jej nawilżenie i natłuszczenie, a jednocześnie działają przeciwstarzeniowo. Znajdziesz je w orzechach włoskich, oleju z wiesiołka, siemieniu lnianym oraz tłustych rybach morskich.


Dodatkowo warto pamiętać o produktach, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne dzięki zawartości polifenoli. Spożywając produkty bogate w polifenole, wspomagamy organizm w walce z wolnymi rodnikami, co z kolei spowalnia proces starzenia. Do produktów bogatych w te związki zaliczamy herbatę, szczególnie zieloną, kawę, kakao (a więc kawałek czekolady o wysokiej zawartości kakao jest jak najbardziej wskazany) oraz owoce i warzywa w tym szczególnie maliny, jagody czy winogrona.
Idź do oryginalnego materiału