Na portalu mojacukrzyca.org odbyło się spotkanie on-line w ramach AKCJI EDUKACJI poświęcone tematowi: „Co można wyczytać z etykiety produktów spożywczych?”. Specjalnym gościem wydarzenia była dr Beata Sińska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Wydział Nauk o Zdrowiu.
Tematem webinaru było etykietowanie produktów spożywczych pod kątem zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Ekspertka przybliżyła tajniki czytania etykiet, omówiła najważniejsze aspekty, na jakie należy zwrócić uwagę oraz podzieliła się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi zdrowego odżywiania.
Dr Beata Sińska przybliżyła także informacje o znakowaniu opakowań systemem Nutri-Score. Oznaczenie w teorii stosuje się po to, by w intuicyjny i zrozumiały dla konsumenta sposób przedstawić wartość odżywczą oznakowanych produktów, w praktyce jednak system ten często wprowadza konsumentów w błąd.
Ekspertka nauk o zdrowiu wskazała m.in., że:
- Włochy i Rumunia zakazały znakowania produktów systemem Nutri-Score, a Czechy, Łotwa, Węgry, Grecja wyrażają wobec niego sprzeciw
- Logo znakowania nie może sugerować, iż wybrane produkty można spożywać bez ograniczeń (oznakowanie literą A na zielonym tle), a inne powinny być ograniczane lub wykluczane z diety
- System Nutri-score nie pozwala dokonać dobrych wyborów osobom z cukrzycą (czyli ponad 3 mln Polaków)
- Produkty spożywcze mają zbyt wiele parametrów, by uprościć ich ocenę do jednego symbolu
- Wybierając tylko produkty z oceną A i B nie jesteśmy w stanie ułożyć zdrowej, zbilansowanej diety
- Czytanie etykiet żywności to klucz do świadomych, zdrowych wyborów żywieniowych konsumentów
- Swoje niezadowolenie / wątpliwości dot. systemu Nutri-Score możemy zgłosić do UOKiK, np. podpisując petycję: https://www.petycjeonline.com/petycja_do_prezesa_urzdu_ochrony_konsumentow_i_konkurencji_w_sprawie_zbadania_moliwoci_wprowadzania_konsumentow_w_bd_przez_system_znakowania_produktow_spoywczych_nutri-score
Pełny webinar dostępny jest pod linkiem: https://www.youtube.com/embed/_BYKihH4lWc