- Ponad połowa (55 procent) dziennych kalorii Amerykanów pochodzi z UPF – chemicznie zmienionych, bogatych w konserwanty pokarmów związanych z rakiem, zaburzeniami hormonalnymi i uszkodzeniem DNA.
- Dzieci w wieku od 6 do 11 lat otrzymują 65 procent kalorii z UPF, przy czym obiady szkolne (70 procent są wysoko przetworzone) i rodziny o niskich dochodach są nieproporcjonalnie dotknięte ze względu na przystępność cenową.
- UPF są związane z 32 głównymi schorzeniami, w tym nowotworami (okrężnicy, piersi, trzustki), chorobami serca, cukrzycą, otyłością i zaburzeniami zdrowia psychicznego, powodując około 120 000 przedwczesnych zgonów rocznie.
- Agresywny marketing, słabe regulacje i bariery ekonomiczne utrzymują UPF w dominacji, pomimo rosnącej świadomości społecznej prowadzącej do niewielkiego spadku konsumpcji (5-6 procent) od 2013 roku.
- Artykuł wzywa do zakazu szkodliwych dodatków, przeglądu obiadów szkolnych, zakończenia drapieżnego marketingu i poprawy dostępu do świeżej żywności w celu zwalczania kryzysu zdrowia publicznego.
Amerykanie nieświadomie trują się przy każdym posiłku, ponieważ szokujący nowy raport ujawnia, iż ponad połowa przeciętnej diety składa się z rakotwórczej, wysoko przetworzonej żywności. Według nowo opublikowanych danych Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 55 procent dziennych kalorii spożywanych przez dorosłych i dzieci pochodzi z chemicznie zmienionych, zawierających konserwanty produktów, które mają być uzależniające i śmiertelne. Te produkty, wypełnione sztucznymi dodatkami, po cichu przepisują DNA, zaburzając gospodarkę hormonalną i napędzając alarmujący wzrost zachorowań na raka wśród młodych ludzi. Odkrycia ujawniają narodowy kryzys, napędzany przez chciwość korporacji, zaniedbania rządu i przemysł spożywczy, który przedkłada zysk nad zdrowie publiczne.
Ukryte zagrożenia związane z wysoko przetworzoną żywnością
Żywność ultraprzetworzona (UPF) to nie tylko śmieciowe jedzenie - to preparaty przemysłowe pełne syntetycznych chemikaliów, emulgatorów i sztucznych barwników, które rzadko można znaleźć w domowej kuchni. Substancje te wydłużają okres przydatności do spożycia, wzmacniają smak i wyzwalają uzależniające zachowania żywieniowe. CDC poinformowało, iż kanapki, słodkie produkty piekarnicze i pikantne przekąski, takie jak chipsy, stanowią większość tych niebezpiecznych kalorii. Jeszcze bardziej niepokojące jest to, iż przetworzone wędliny – powszechne w kanapkach – są bezpośrednio powiązane z rakiem jelita grubego. (Powiązane: Cichy zabójca mózgu: Jak ultraprzetworzona żywność i mikroplastiki napędzają choroby psychiczne, demencję i autyzm.)
W przypadku dzieci sytuacja jest gorsza. Dzieci w wieku od 6 do 11 lat otrzymują 65 procent swoich dziennych kalorii z UPF, podczas gdy nastolatki spożywają 62 procent. Obiady szkolne, w dużej mierze finansowane przez programy federalne, są głównym winowajcą, a dane USDA pokazują, iż 70 procent posiłków w stołówkach jest ultraprzetworzonych. Tymczasem rodziny o niskich dochodach, uwięzione w pułapce trudności ekonomicznych, polegają na tanich, przetworzonych produktach podstawowych, takich jak biały chleb i słodkie przekąski – co sprawia, iż są o 20 procent bardziej skłonne do spożywania tych toksycznych pokarmów niż zamożniejsi Amerykanie.
Narastająca epidemia chorób
Konsekwencje są katastrofalne. Coraz więcej badań łączy UPF z rakiem jelita grubego, piersi i trzustki, z których wszystkie rosną w młodszych grupach demograficznych. Niedawne badanie opublikowane w The BMJ powiązało ultraprzetworzoną żywność z 32 poważnymi schorzeniami, w tym chorobami serca, cukrzycą, otyłością, a choćby zaburzeniami zdrowia psychicznego. W innym raporcie oszacowano, iż te produkty powodują ponad 120 000 przedwczesnych zgonów rocznie – więcej niż przedawkowanie fentanylu.
Nauka jest jasna: dodatki, takie jak emulgatory, używane do nadawania przetworom mięsnym i sosom gładkiej konsystencji, niszczą bariery jelitowe, wywołując stan zapalny, który uszkadza DNA i przyspiesza wzrost guza. Tłuszcze nasycone i rafinowane cukry napędzają otyłość, podczas gdy sztuczne barwniki i konserwanty zaburzają gospodarkę hormonalną, przyczyniając się do autyzmu i zaburzeń rozwojowych – fakt, do którego zobowiązał się sekretarz zdrowia Robert F. Kennedy Jr. w ramach swojej inicjatywy "Make America Healthy Again".
Korporacyjna manipulacja i niewydolność rządu
Odpowiedź kryje się w doskonałej burzy korporacyjnej manipulacji i nieudolności rządu. Producenci żywności wydają miliardy na marketing, kierując do dzieci przekąski z kreskówkami i zalewając alejki z artykułami spożywczymi zwodniczymi "zdrowymi" etykietami. Tymczasem federalne wytyczne dietetyczne pozostają słabe, pozwalając szkołom i programom pomocy żywnościowej na podawanie przetworzonego osadu pod pozorem żywienia.
Pewną rolę odgrywają również naciski ekonomiczne. Inflacja sprawiła, iż świeże produkty i żywność ekologiczna stały się dla wielu osób niedostępne, podczas gdy UPF pozostają tanie i wygodne. Jest jednak promyk nadziei: spożycie tych produktów spadło o 5-6% od 2013 r., co sugeruje rosnącą świadomość społeczną. Jak zauważył dr Charles Carlsen, rodziny zaczynają zdawać sobie sprawę z zagrożeń, ale zmiany systemowe są przez cały czas rozpaczliwie potrzebne.
Wezwanie do działania
To nie jest tylko kryzys zdrowotny – to moralna porażka. Przez dziesięciolecia Big Food i współwinni mu regulatorzy przedkładali zyski nad ludzi, zamieniając amerykańską dietę w wolno działającą truciznę. Rodzice walczą, domagając się czystszych obiadów w szkołach i odrzucając przetworzone śmieci. Decydenci polityczni muszą pójść w ich ślady poprzez:
- Zakaz stosowania szkodliwych dodatków, takich jak emulgatory i sztuczne barwniki.
- Reforma programów obiadów szkolnych w celu nadania priorytetu całym, nieprzetworzonym produktom.
- Położenie kresu oszukańczemu marketingowi, który jest skierowany do dzieci z niezdrowymi produktami.
- Rozszerzenie dostępu do świeżej żywności po przystępnych cenach w społecznościach o niskich dochodach.
Raport CDC jest sygnałem alarmowym: Ameryka zjada się na śmierć. Wysoko przetworzona żywność jest nie tylko niezdrowa – jest główną przyczyną chorób, niepełnosprawności i wczesnej śmiertelności. Podczas gdy indywidualne wybory mają znaczenie, prawdziwa zmiana wymaga pociągnięcia korporacji i rządu do odpowiedzialności. Konserwatywne wartości, takie jak samodzielność i osobista odpowiedzialność, nic nie znaczą, jeżeli rodziny są uwięzione w systemie, który czerpie zyski z ich choroby. Nadszedł czas, aby domagać się czegoś lepszego – dla dzieci, przyszłości i przetrwania zdrowego narodu.
Obejrzyj i dowiedz się o zagrożeniach dla zdrowia związanych z ultra przetworzoną żywnością.
Ten film pochodzi z kanału The 100% Clean Food Lifestyle na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/