Ciasto z rabarbarem i pianką bez cukru

dietolog.pl 2 lat temu

Przepis na kwaskowe, sezonowe ciasto z rabarbarem i słodką pianką bez cukru. Prawdziwa rozkosz bez cienia wyrzutów sumienia.

Kto powiedział, iż do rabarbaru trzeba sypać cukier? Jest kwaskowy, ale taki jego urok. I dziś Wam to udowodnię! Przedstawiam nowy przepis na ciasto z rabarbarem. Zamiast cukru użyłam erytrolu, który daje słodycz, a nie zawiera węglowodanów (i kalorii!). Ciasto z rabarbarem jest zawsze naszym czerwcowym hitem. I kiedyś owszem, dodawałam cukier – tutaj podrzucam przepis na wersję rabarbar+jabłko, ale odkryłam, iż z erytrolem też wychodzi obłędnie. Sami spróbujcie. Jestem pewna, iż będziecie zachwyceni/zachwycone!

SKŁADNIKI NA 12 PORCJI (FORMA O ŚREDNICY 26 CM):

Pełnoziarnisty spód:
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka erytrolu
szczypta soli

Nadzienie z rabarbaru:
1000 g rabarbaru
1 łyżka erytrolu

Pianka:
4 białka jaj
100g erytrolu

WYKONANIE:

Rabarbar pokroić w kostkę i umieścić na suchej (najlepiej teflonowej) patelni. Przykryć i podsmażyć na średnim ogniu. Rabarbar puści sok, więc się nie przypali. Po chwili dodać erytrol, dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem jeszcze chwilkę, rabarbar powinien napęcznieć i zacząć się rozpadać. Rabarbarową masę zestawić z ognia i ostudzić.

Przygotować ciasto. W rondelku stopić masło, dodać do niego olej, wodę, erytrol i sól. Całość zagotować. Zestawić z ognia i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając. Gorące jeszcze ciasto przenieść do formy do tarty i rozprowadzić drewnianą łyżką lub szpatułką. Jak trochę przestygnie można podociskać palcami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić.

Z białek ubić pianę i gdy będzie sztywna, powolutku dosypywać do niej erytrol. Najlepiej użyć drobnego erytrolu lub erytrolu w pudrze, wtedy łatwo się połączy z pianą.

Zimny (!) rabarbar przełożyć na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzch wyłożyć masę białkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Beza powinna się lekko zrumienić. Wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić.

1 porcja to ok. 135 kcal, węglowodany: 12g, białko: 4g, tłuszcz: 8g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,2 WW i 0,8 WBT

SMACZNEGO!
Idź do oryginalnego materiału